Sūrininko Valdo įspūdžiai po Frederic Gobin konsultacijų sūrininkystės klausimais.
Po Frederic vizito Lietuvoje...
Į klausimą, kaip vienu sakiniu apibūdinti vizitą atsakyčiau: Jeigu juokais - geriausias patarimas kurį davė Frederic - baigti gaminti sūrius, t.y. daugiau nebegaminti.... Jeigu rimtai - tai pati vaisingiausia savaitė siekiant suvokti sūrininkystės esmę. Per penketą paskutinių metų nei vienas mūsų su Rasa vizitas į Prancūziją aplankant daugybę fermų ir sūrinių nedavė mums tiek daug, kiek ši savaitė. Manyčiau, kad esminis skirtumas arba esminė sąlyga buvo tai, kad turėjome konsultantą su didele praktine ir teorine patirtimi ir , svarbiausia, dirbome mūsų sąlygomis, patys, stebint konsultantui. Tai visiškai ne tas pats, kai stebi iš pašalies ką kitas daro ir aiškina... Man asmeniškai mažiausiai naudos davė diena Kaune, kai Frederic darė sūrį KTU laboratorijoje. Grįžtant prie pirmojo atsakymo supratau vieną dalyką, kad mes dažnai nusprendžiame daryti vieną ar kitą sūrį tiesiog nežinodami ar neįsivaizduodami kokių sąlygų reikia tam sūriui padaryti. Taigi patarimas nebedaryti sūrių įgauna didelę prasmę, kai supranti, kad yra dalykų kurie tavo sąlygomis yra neįmanomi arba reikalingos milžiniškos investicijos tiek žinių , tiek materialine prasme. Kalbant detaliau,- manau, kad supratau vieną svarbiausių technologinių dalyką: išrūgų kiekio sūrio masėje kitimą valdant pieno, išrūgų , sūrio masės rūgštingumo parametrus. Tai galėčiau įvardinti kaip sūrio technologijos pamatą ant kurio dar norėčiau pastatyti bakterinio pasaulio detalesnį pažinimą, enzimų poveikio supratimą. Bet tai ateityje.... Džiaugiuosi, kad įgavome instrumentus kaip lengvai ir praktiškai vertinti rūgštingumo kitimą, supratome pieno kokybės vertinimo ūkio sąlygomis galimybes, kurias tikimės greitu laiku pritaikyti pas save. Taigi, dėkui Frederic. Atsisveikindamas pasakiau, kad dar daug liko nepamatyta ir neaptarta, tačiau pradžioje norėčiau įgyvendinti tai ką supratau. Nežinau kiek laiko tai užims, gal mėnesis, gal ir keli, bet tik po to grįšime prie kitų klausimų. Ačiū dievui, jų netrūksta. sūrininkas Valdas, 2014 rugsėjis |
Sūrio gamybos seminaras su Frederic Gobin, Kauno technologijos universitete.
|
Pasiruošimas "Sūrininkų mokyklos" rudens sesijai
Per liepos karščius KTU Maisto instituto docente Milda Keršienė susiruošė kelioms dienoms į Dargužius. Apsigyvenus šalimais esančioje sodyboje, nuo pat 6 ryto jau buvome kartu melžiant karves, po to su Rasa tikrino karvių ir ožkų pieno rūgštingumą titravimo būdu. Kartu su Valdu darėme daug daug sūrių Žan-žakų. Šios viešnagės tikslas,- artimiau susipažinti su smulkių sūrininkų kasdienybe, suvokti jų darbo specifiką siekiant labiau adaptuoti mokymo programą Sūrininkystės mokyklos rudens sesijos metu. Netrukus paskelbsime mokymų datas ir temas šių metų rudeniui. Būkite kartu su http://www.surininkai.lt/
Per liepos karščius KTU Maisto instituto docente Milda Keršienė susiruošė kelioms dienoms į Dargužius. Apsigyvenus šalimais esančioje sodyboje, nuo pat 6 ryto jau buvome kartu melžiant karves, po to su Rasa tikrino karvių ir ožkų pieno rūgštingumą titravimo būdu. Kartu su Valdu darėme daug daug sūrių Žan-žakų. Šios viešnagės tikslas,- artimiau susipažinti su smulkių sūrininkų kasdienybe, suvokti jų darbo specifiką siekiant labiau adaptuoti mokymo programą Sūrininkystės mokyklos rudens sesijos metu. Netrukus paskelbsime mokymų datas ir temas šių metų rudeniui. Būkite kartu su http://www.surininkai.lt/
Dargužių sūriai ant Bastilijos griuvėsių.
Visame pasaulyje liepos 14 - ąją prancūzai mini Nacionalinę šventę – Bastilijos paėmimo dieną. Ta proga pirmadienį Prancūzijos ambasada pažymėti šią į Turniškėse esančią Prancūzijos rezidenciją pakvietė Lietuvos bei užsienio šalių diplomatus, verslininkus, politikus.
Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau padėkojo visiems surinkusiems frankofonams ir frankofilas už pastangas skleidžiant prancūzų kalbą ir kultūrą bei plėtojant ekonominius ryšius“.
Svečiai vaišinosi įvairiais užkandžiais, gaiviaisiais, putojančiais gėrimais ir, žinoma, Dargužių sūriais kurie yra puikūs Prancūzijos kulinarinio paveldo skleidėjai. Didžiuojamės šia žinia ir dalinamės nuoroda su pasižvalgyti.
http://www.delfi.lt/pramogos/zmones/prancuzijos-rezidencijoje-turniskese-kviestiniai-sveciai-paminejo-bastilijos-paemimo-diena.d?id=65290106#ixzz37byTNTcT
Visame pasaulyje liepos 14 - ąją prancūzai mini Nacionalinę šventę – Bastilijos paėmimo dieną. Ta proga pirmadienį Prancūzijos ambasada pažymėti šią į Turniškėse esančią Prancūzijos rezidenciją pakvietė Lietuvos bei užsienio šalių diplomatus, verslininkus, politikus.
Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau padėkojo visiems surinkusiems frankofonams ir frankofilas už pastangas skleidžiant prancūzų kalbą ir kultūrą bei plėtojant ekonominius ryšius“.
Svečiai vaišinosi įvairiais užkandžiais, gaiviaisiais, putojančiais gėrimais ir, žinoma, Dargužių sūriais kurie yra puikūs Prancūzijos kulinarinio paveldo skleidėjai. Didžiuojamės šia žinia ir dalinamės nuoroda su pasižvalgyti.
http://www.delfi.lt/pramogos/zmones/prancuzijos-rezidencijoje-turniskese-kviestiniai-sveciai-paminejo-bastilijos-paemimo-diena.d?id=65290106#ixzz37byTNTcT
Susibėgimas
Kol neužpuolė šienapjūtės ir kiti vasaros rūpesčiai "Sūrinininkų namų Dargužiuose" suvienyti sūrininkai susirinko pas ūkininką Arūną, Radžiūnų kaime, Varėnos rajone. Dalyvavo Ginta ir Juozas iš Kijutiškių, Dalia ir Gintas iš Kareivonių, Lilija ir Stasys iš Paežerėlių, Rasa ir Valdas iš Dargužių, taip pat sūrių mėgėjai Virga ir Artūras. Kol kepė Arūno baronų kepsniai aplankėme "suvienytas" Baranauskų ir Kavaliauskų karves, besiganančias naujose Radžiūnų pievose. 5 juodmargės ir 5 Džersių veislės karvės stebino savo puikia išvaizda ir pakilia nuotaika. Gal ir dėl to, kad melžimui įrengta medinė pastogė nuo lietaus ir vasaros mašalų. O vėliau laukė "pasipuikavimas" kiekvieno sūriais, pilnas stalas pavasarinių daržovių su barono kepsniais. Vyrija su vaikais įsitraukė į "petankės" žaidimą, o parvykus Arūnui net ir moterys aistringai bandė akies taiklumą.Vyrai nusprendė, kad petankės turnyrai vyks ir toliau, tad laukite reportažų iš kitų ūkių.
Kol neužpuolė šienapjūtės ir kiti vasaros rūpesčiai "Sūrinininkų namų Dargužiuose" suvienyti sūrininkai susirinko pas ūkininką Arūną, Radžiūnų kaime, Varėnos rajone. Dalyvavo Ginta ir Juozas iš Kijutiškių, Dalia ir Gintas iš Kareivonių, Lilija ir Stasys iš Paežerėlių, Rasa ir Valdas iš Dargužių, taip pat sūrių mėgėjai Virga ir Artūras. Kol kepė Arūno baronų kepsniai aplankėme "suvienytas" Baranauskų ir Kavaliauskų karves, besiganančias naujose Radžiūnų pievose. 5 juodmargės ir 5 Džersių veislės karvės stebino savo puikia išvaizda ir pakilia nuotaika. Gal ir dėl to, kad melžimui įrengta medinė pastogė nuo lietaus ir vasaros mašalų. O vėliau laukė "pasipuikavimas" kiekvieno sūriais, pilnas stalas pavasarinių daržovių su barono kepsniais. Vyrija su vaikais įsitraukė į "petankės" žaidimą, o parvykus Arūnui net ir moterys aistringai bandė akies taiklumą.Vyrai nusprendė, kad petankės turnyrai vyks ir toliau, tad laukite reportažų iš kitų ūkių.