SŪRININKŲ NAMAi
SŪRIO KULTŪROS ŽIDINYS
  • Naujienos
  • Sūrių ir kt. produktų lauknešėliai
    • Keliaujantis / nokstantis lauknešėlis „Ožkų Banda“
    • Lauknešėlis verslui / šventei visoje Lietuvoje!
  • Piemens dienoraštis
  • Mūsų sūriai
    • Sūrininkų Rasos ir Valdo sodyba „Paskui saulę ir ožkas“
    • Ginta ir Juozas Novikevičiai – Kijutiškių k., Varėnos r.
    • Lilija ir Stasys Rizgeliai – Paežerėlių k., Trakų r.
  • Reportažai / metraštis
    • Sūrio metraštis >
      • Sūrio istorija
      • Sūris mene
      • Sūrių įvairovė
      • Metraštininkai
  • Sūrininko amatas
    • Sūrininkystės mokykla >
      • 2017 pavasaris
      • 2018 ruduo
    • Straipsniai ir mokymų medžiaga >
      • Sūrių receptai
      • Įvykę mokymai
      • Straipsniai
    • Naudingos nuorodos ir literatūra
  • Trijų ežerų HUB

Įvadas į sūrininkystę 

5/7/2016

0 Comments

 
Mokymų tikslas - po mokymų gamintojas turi suvokti pagrindinius sūrio gamybos etapus ir sugebėti planuoti fermentinių sūrių gamybą savo ūkyje.

Mokymų dalyviai - pradedantieji sūrininkai.  

Atsakingas už mokymus - Valdas Kavaliauskas VŠĮ Sūrininkų Namai vadovas, 8-655-29171
Koordinatorius - Laima Stankeviča ( suris@surininkunamai.lt) , 8-600-06879

Mokymų turinys

I diena KTU Kompetencijų centras. Teorinės žinios ( 8 val). Prof. Daiva Leskauskaitė, doc. Milda Keršienė.  
Įstatyminė bazė apibrėžianti pieno perdirbimą ūkiuose, sūrio istorija, sūrio klasifikacija, , sūrių degustacija;
Pienas ir jo sudėtis, šalutinės medžiagos, patogeninė pieno mikroflora;
Fermentinio sūrio gamybos etapai, raugai sūrių gamybai, traukinimas, raugai, sutraukos apdorojimas, sūrių sūdymas;
Žalio pieno sūrių higiena.  
Praktinis darbas. Sūrių gamybos įranga, įrankiai ir priemonės, jų paskirtis ir naudojimo priežiūra. Sūrių gamybos operacijos: rauginimas, traukinimas, formavimas, sūdymas, parengimas brandinimui

II diena. Sūrininkų Namai Dargužiuose.  . Sūrininkai - Valdas Kavaliauskas, Laima Stankeviča, Rasa Ilinauskaitė.

Tikslas - supažindinti klausytojus su sūrių gamybos praktika ūkyje.  
- fermos ir sūrinės vizitas - 45 min
- pieno paruošimas sūrių gamybai: atšaldymas, sumaišymas, pašildymas, rūgstingumas - 30 min
- skirtingos sūrių rūšys: rūgštiniai, minkštieji, puskiečiai, kietieji. Pieno kiekis, forma, išeiga, saugojimas, rentabilumas. - 45 min
- praktinė įvairių rūšių sūrių degustacija - 30 min
- tarpinis rezultatų aptarimas: klausytojų lūkesčiai ir pageidavimai.
- fermentinio sūrio gamyba ūkyje : pagrindiniai etapai - 30 min
- puskiečio sūrio gamyba: raugo ir fermento sudėjimas, traukininmas, pjaustymas, dėjimas į formas, slėgimas, sūdymas - 2 val

Sūrinės ir brandyklos vizitas :

- įranga naudojama fermentinių sūrių gamybai
- aptarimas ir pakartojimas: žaliava, brandinimas, investicijos, patalpos ir įranga.  

Mokymo kurso aptarimas, iškilę klausimai ir tolimesnio tobulinimosi galimybės.
​
0 Comments

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    July 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.