SŪRININKŲ NAMAi
SŪRIO KULTŪROS ŽIDINYS
  • Naujienos
  • Sūrių ir kt. produktų lauknešėliai
    • Keliaujantis / nokstantis lauknešėlis „Ožkų Banda“
    • Lauknešėlis verslui / šventei visoje Lietuvoje!
  • Piemens dienoraštis
  • Mūsų sūriai
    • Sūrininkų Rasos ir Valdo sodyba „Paskui saulę ir ožkas“
    • Ginta ir Juozas Novikevičiai – Kijutiškių k., Varėnos r.
    • Lilija ir Stasys Rizgeliai – Paežerėlių k., Trakų r.
  • Reportažai / metraštis
    • Sūrio metraštis >
      • Sūrio istorija
      • Sūris mene
      • Sūrių įvairovė
      • Metraštininkai
  • Sūrininko amatas
    • Sūrininkystės mokykla >
      • 2017 pavasaris
      • 2018 ruduo
    • Straipsniai ir mokymų medžiaga >
      • Sūrių receptai
      • Įvykę mokymai
      • Straipsniai
    • Naudingos nuorodos ir literatūra
  • Trijų ežerų HUB

Įvadas į sūrininkystę 

5/7/2016

1 Comment

 
Mokymų tikslas - po mokymų gamintojas turi suvokti pagrindinius sūrio gamybos etapus ir sugebėti planuoti fermentinių sūrių gamybą savo ūkyje.

Mokymų dalyviai - pradedantieji sūrininkai.  

Atsakingas už mokymus - Valdas Kavaliauskas VŠĮ Sūrininkų Namai vadovas, 8-655-29171
Koordinatorius - Laima Stankeviča ( suris@surininkunamai.lt) , 8-600-06879

Mokymų turinys

I diena KTU Kompetencijų centras. Teorinės žinios ( 8 val). Prof. Daiva Leskauskaitė, doc. Milda Keršienė.  
Įstatyminė bazė apibrėžianti pieno perdirbimą ūkiuose, sūrio istorija, sūrio klasifikacija, , sūrių degustacija;
Pienas ir jo sudėtis, šalutinės medžiagos, patogeninė pieno mikroflora;
Fermentinio sūrio gamybos etapai, raugai sūrių gamybai, traukinimas, raugai, sutraukos apdorojimas, sūrių sūdymas;
Žalio pieno sūrių higiena.  
Praktinis darbas. Sūrių gamybos įranga, įrankiai ir priemonės, jų paskirtis ir naudojimo priežiūra. Sūrių gamybos operacijos: rauginimas, traukinimas, formavimas, sūdymas, parengimas brandinimui

II diena. Sūrininkų Namai Dargužiuose.  . Sūrininkai - Valdas Kavaliauskas, Laima Stankeviča, Rasa Ilinauskaitė.

Tikslas - supažindinti klausytojus su sūrių gamybos praktika ūkyje.  
- fermos ir sūrinės vizitas - 45 min
- pieno paruošimas sūrių gamybai: atšaldymas, sumaišymas, pašildymas, rūgstingumas - 30 min
- skirtingos sūrių rūšys: rūgštiniai, minkštieji, puskiečiai, kietieji. Pieno kiekis, forma, išeiga, saugojimas, rentabilumas. - 45 min
- praktinė įvairių rūšių sūrių degustacija - 30 min
- tarpinis rezultatų aptarimas: klausytojų lūkesčiai ir pageidavimai.
- fermentinio sūrio gamyba ūkyje : pagrindiniai etapai - 30 min
- puskiečio sūrio gamyba: raugo ir fermento sudėjimas, traukininmas, pjaustymas, dėjimas į formas, slėgimas, sūdymas - 2 val

Sūrinės ir brandyklos vizitas :

- įranga naudojama fermentinių sūrių gamybai
- aptarimas ir pakartojimas: žaliava, brandinimas, investicijos, patalpos ir įranga.  

Mokymo kurso aptarimas, iškilę klausimai ir tolimesnio tobulinimosi galimybės.
​
1 Comment
Gas Technicians Michigan link
9/3/2023 07:52:12

Great blog, thanks for posting

Reply



Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    July 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.