Mokymų tikslas - po mokymų gamintojas turi suvokti pagrindinius sūrio gamybos etapus ir sugebėti planuoti fermentinių sūrių gamybą savo ūkyje.
Mokymų dalyviai - pradedantieji sūrininkai.
Atsakingas už mokymus - Valdas Kavaliauskas VŠĮ Sūrininkų Namai vadovas, 8-655-29171
Koordinatorius - Laima Stankeviča ( [email protected]) , 8-600-06879
Mokymų turinys
I diena KTU Kompetencijų centras. Teorinės žinios ( 8 val). Prof. Daiva Leskauskaitė, doc. Milda Keršienė.
Įstatyminė bazė apibrėžianti pieno perdirbimą ūkiuose, sūrio istorija, sūrio klasifikacija, , sūrių degustacija;
Pienas ir jo sudėtis, šalutinės medžiagos, patogeninė pieno mikroflora;
Fermentinio sūrio gamybos etapai, raugai sūrių gamybai, traukinimas, raugai, sutraukos apdorojimas, sūrių sūdymas;
Žalio pieno sūrių higiena.
Praktinis darbas. Sūrių gamybos įranga, įrankiai ir priemonės, jų paskirtis ir naudojimo priežiūra. Sūrių gamybos operacijos: rauginimas, traukinimas, formavimas, sūdymas, parengimas brandinimui
II diena. Sūrininkų Namai Dargužiuose. . Sūrininkai - Valdas Kavaliauskas, Laima Stankeviča, Rasa Ilinauskaitė.
Tikslas - supažindinti klausytojus su sūrių gamybos praktika ūkyje.
- fermos ir sūrinės vizitas - 45 min
- pieno paruošimas sūrių gamybai: atšaldymas, sumaišymas, pašildymas, rūgstingumas - 30 min
- skirtingos sūrių rūšys: rūgštiniai, minkštieji, puskiečiai, kietieji. Pieno kiekis, forma, išeiga, saugojimas, rentabilumas. - 45 min
- praktinė įvairių rūšių sūrių degustacija - 30 min
- tarpinis rezultatų aptarimas: klausytojų lūkesčiai ir pageidavimai.
- fermentinio sūrio gamyba ūkyje : pagrindiniai etapai - 30 min
- puskiečio sūrio gamyba: raugo ir fermento sudėjimas, traukininmas, pjaustymas, dėjimas į formas, slėgimas, sūdymas - 2 val
Sūrinės ir brandyklos vizitas :
- įranga naudojama fermentinių sūrių gamybai
- aptarimas ir pakartojimas: žaliava, brandinimas, investicijos, patalpos ir įranga.
Mokymo kurso aptarimas, iškilę klausimai ir tolimesnio tobulinimosi galimybės.
Mokymų dalyviai - pradedantieji sūrininkai.
Atsakingas už mokymus - Valdas Kavaliauskas VŠĮ Sūrininkų Namai vadovas, 8-655-29171
Koordinatorius - Laima Stankeviča ( [email protected]) , 8-600-06879
Mokymų turinys
I diena KTU Kompetencijų centras. Teorinės žinios ( 8 val). Prof. Daiva Leskauskaitė, doc. Milda Keršienė.
Įstatyminė bazė apibrėžianti pieno perdirbimą ūkiuose, sūrio istorija, sūrio klasifikacija, , sūrių degustacija;
Pienas ir jo sudėtis, šalutinės medžiagos, patogeninė pieno mikroflora;
Fermentinio sūrio gamybos etapai, raugai sūrių gamybai, traukinimas, raugai, sutraukos apdorojimas, sūrių sūdymas;
Žalio pieno sūrių higiena.
Praktinis darbas. Sūrių gamybos įranga, įrankiai ir priemonės, jų paskirtis ir naudojimo priežiūra. Sūrių gamybos operacijos: rauginimas, traukinimas, formavimas, sūdymas, parengimas brandinimui
II diena. Sūrininkų Namai Dargužiuose. . Sūrininkai - Valdas Kavaliauskas, Laima Stankeviča, Rasa Ilinauskaitė.
Tikslas - supažindinti klausytojus su sūrių gamybos praktika ūkyje.
- fermos ir sūrinės vizitas - 45 min
- pieno paruošimas sūrių gamybai: atšaldymas, sumaišymas, pašildymas, rūgstingumas - 30 min
- skirtingos sūrių rūšys: rūgštiniai, minkštieji, puskiečiai, kietieji. Pieno kiekis, forma, išeiga, saugojimas, rentabilumas. - 45 min
- praktinė įvairių rūšių sūrių degustacija - 30 min
- tarpinis rezultatų aptarimas: klausytojų lūkesčiai ir pageidavimai.
- fermentinio sūrio gamyba ūkyje : pagrindiniai etapai - 30 min
- puskiečio sūrio gamyba: raugo ir fermento sudėjimas, traukininmas, pjaustymas, dėjimas į formas, slėgimas, sūdymas - 2 val
Sūrinės ir brandyklos vizitas :
- įranga naudojama fermentinių sūrių gamybai
- aptarimas ir pakartojimas: žaliava, brandinimas, investicijos, patalpos ir įranga.
Mokymo kurso aptarimas, iškilę klausimai ir tolimesnio tobulinimosi galimybės.