Pats melžiu, pats spaudžiu, pats maitinu,- tokiu šūkiu vadovaujasi ketvertas Dzūkijos šeimų susibūrę į neformalų susivienijimą “Sūrininkų Namai”. Kiekviena šeima turi savo gyvulius, kiekvienas pas save daro sūrius, o pardavinėja drauge. Ne tik pardavinėja, bet ir rūpinasi savo gaminamos produkcijos kokybe nuolat besimokantys ne tik iš kolegų sūrininkų, bet ir dalyvaudami kursuose, pasikviesdami užsienio konsultantus.
Ožkos bandukė. Gamintojas Rasa ir Valdas.
Nepasterizuoto ožkos pieno sūris. Puskietis, fermentuotas, sūrio masė baltos spalvos,. Odelė sausa, apaugusi natūraliai pilkšvu pelėsiu . Kuklus cilindras slepia gaivų aromatą ir švelnų skonį. Apie 0.5kg svorio. Brandinamas iki 1.5 mėnesio.
Ant baltos duonos riekės kepta ožkos „Bandukė“ su šaltu keptu obuoliu ir taure baltojo vyno patiks ir išrankiausiems svečiams.
Pirmosios bandukės jau ant stalo!
Nepasterizuoto ožkos pieno sūris. Puskietis, fermentuotas, sūrio masė baltos spalvos,. Odelė sausa, apaugusi natūraliai pilkšvu pelėsiu . Kuklus cilindras slepia gaivų aromatą ir švelnų skonį. Apie 0.5kg svorio. Brandinamas iki 1.5 mėnesio.
Ant baltos duonos riekės kepta ožkos „Bandukė“ su šaltu keptu obuoliu ir taure baltojo vyno patiks ir išrankiausiems svečiams.
Pirmosios bandukės jau ant stalo!
Ožkos Spira .Gamintojas Rasa ir Valdas.
Tai rūgštinis, fermentuotas sūris iš nepasterizuoto ožkos pieno. Apvalios formos. Šviežias (1savaitės) sveria apie 150gr, brandintas (2-3 savaičių) apie 100-120 gr ir džiovintas (mėnesio ir daugiau) apie 70gr. Gaminamas pagal normadiško sūrio „Crotin“ receptą. Vakaro ir ryto pienas sumaišomas ir pašildomas iki +20-25 °C temperatūros. Užraugiamas. Po 24 valandų atsargiai išpilstomas samčiu į formeles. Kelis kartus per dieną vartomas ir laikomas ant grotelių.
Pusryčiams valgomas šviežias su uogiene ar karamele ir balta duona. Brandintas tinka su salotomis ir švelniu užpilu. Puikus keptas orkaitėje.
Tai rūgštinis, fermentuotas sūris iš nepasterizuoto ožkos pieno. Apvalios formos. Šviežias (1savaitės) sveria apie 150gr, brandintas (2-3 savaičių) apie 100-120 gr ir džiovintas (mėnesio ir daugiau) apie 70gr. Gaminamas pagal normadiško sūrio „Crotin“ receptą. Vakaro ir ryto pienas sumaišomas ir pašildomas iki +20-25 °C temperatūros. Užraugiamas. Po 24 valandų atsargiai išpilstomas samčiu į formeles. Kelis kartus per dieną vartomas ir laikomas ant grotelių.
Pusryčiams valgomas šviežias su uogiene ar karamele ir balta duona. Brandintas tinka su salotomis ir švelniu užpilu. Puikus keptas orkaitėje.
Karvės pieno sūris „Žan-Žakas“ . Gamintojas Rasa ir Valdas.
Fermentuotas, pusminkštis nepasterizuoto ir nenugriebto Džersių karvių pieno sūris. Brandinamas nuo 4 iki 6 savaičių. Odelė rausvos spalvos, vietomis padengta baltuoju pelėsiu. Kvadratinės formos sveria apie 400gramų. Gaminamas pagal prancūziško sūrio Pont-l’Evêque receptūrą. Vakaro ir ryto pienas sumaišomas ir pašildomas iki +34 °C temperatūros. Dedamas raugas ir fermentas. Pienas traukinama 45 minutes. Sutraukta masė pjaustoma kvadratais, maišoma ir išdedama į formas. Nubėgus išrūgoms, sūris pasūdomas rupia druska. Brandinamas specialioje gerai ventiliuojamoje patalpoje +12°C temperatūroje, dažnai vartomas.
Prieš valgydami palaikykite sūrį kambario temperatūroje, kad jis atšiltų ir suminkštėtų, pradėtų skleisti kvapą. Geriausiai tinka su balta duona, sviestu, bruknių uogiene ir raudonu vynu. Skanu kepti orkaitėje ant paskrudintų batono riekelių su žaliais salotų lapais.
Fermentuotas, pusminkštis nepasterizuoto ir nenugriebto Džersių karvių pieno sūris. Brandinamas nuo 4 iki 6 savaičių. Odelė rausvos spalvos, vietomis padengta baltuoju pelėsiu. Kvadratinės formos sveria apie 400gramų. Gaminamas pagal prancūziško sūrio Pont-l’Evêque receptūrą. Vakaro ir ryto pienas sumaišomas ir pašildomas iki +34 °C temperatūros. Dedamas raugas ir fermentas. Pienas traukinama 45 minutes. Sutraukta masė pjaustoma kvadratais, maišoma ir išdedama į formas. Nubėgus išrūgoms, sūris pasūdomas rupia druska. Brandinamas specialioje gerai ventiliuojamoje patalpoje +12°C temperatūroje, dažnai vartomas.
Prieš valgydami palaikykite sūrį kambario temperatūroje, kad jis atšiltų ir suminkštėtų, pradėtų skleisti kvapą. Geriausiai tinka su balta duona, sviestu, bruknių uogiene ir raudonu vynu. Skanu kepti orkaitėje ant paskrudintų batono riekelių su žaliais salotų lapais.
Ožkos pieno sūris "Kukucis". Gamintojas Valdas ir Rasa
Ožkos kukucis. Kukutis - nelabai mums pažįstamas paukštis, bet tikrai žinome, kad tai ne tas kuris sako kū-kū. Dzūkiškai kukucis turi žymiai daugiau prasmių. Tai kažkas švelnus, malonus, mylimas. Receptūra sudaryta Prancūzijos Alpėse beragaujant Reblochon karvės sūrį. Pusminkštis , žievelė nelabai vienoda ( sūris nokinimo metu keletą kartų plaunamas druskos tirpalu), bet turinti ryškų skonį. Vidus švelnus, norisi valgyti vieną,- be pagardų, be pavilgų. Tai mano mielas kukucis.
Ožkos kukucis. Kukutis - nelabai mums pažįstamas paukštis, bet tikrai žinome, kad tai ne tas kuris sako kū-kū. Dzūkiškai kukucis turi žymiai daugiau prasmių. Tai kažkas švelnus, malonus, mylimas. Receptūra sudaryta Prancūzijos Alpėse beragaujant Reblochon karvės sūrį. Pusminkštis , žievelė nelabai vienoda ( sūris nokinimo metu keletą kartų plaunamas druskos tirpalu), bet turinti ryškų skonį. Vidus švelnus, norisi valgyti vieną,- be pagardų, be pavilgų. Tai mano mielas kukucis.
Karvės pieno sūris „Bliuzas“ Gamintojas Rasa ir Valdas.
Minkštasis Džersių karvių pieno sūris su mėlynuoju pelėsiu. Sūris cilindro formos apie 450 gramų svorio. Nokinamas 4-6 savaites. Šį sūrį kūrėme įkvėpti prancūziško Rokforo ir itališko Gorgonzolos. Teko ilgai improvizuoti kol gimė „bliuzas“.
Nepamainomas sūrių rinkinyje po sočių pietų. Puikiai lydosi atskleisdamas savo įvairialypį skonį ir aromatą, tad nuo jūsų fantazijos priklauso bliuzo panaudojimas patiekaluose.
Minkštasis Džersių karvių pieno sūris su mėlynuoju pelėsiu. Sūris cilindro formos apie 450 gramų svorio. Nokinamas 4-6 savaites. Šį sūrį kūrėme įkvėpti prancūziško Rokforo ir itališko Gorgonzolos. Teko ilgai improvizuoti kol gimė „bliuzas“.
Nepamainomas sūrių rinkinyje po sočių pietų. Puikiai lydosi atskleisdamas savo įvairialypį skonį ir aromatą, tad nuo jūsų fantazijos priklauso bliuzo panaudojimas patiekaluose.
Karvės pieno „Tobulas švelnumas“ . Gamintojas Lilija ir Stasys Rizgeliai.
Tai vadinamas saldaus pieno sūris, kai šviežias pienas užkaitinamas ( tuo pat metu pasterizuojasi) ir rūgšties pagalba sutraukinamas. Nuo sūrininko/ės išmonės priklauso kuriuo momentu pradėti ir baigti traukinimą, kad išgauti ypatingą tekstūrą, švelnumą ir pieno aromatą.
Tinka kaip desertinis su saldžiais pagardais , taip pat ir žolelėmis ar kitais prieskoniais.
Tai vadinamas saldaus pieno sūris, kai šviežias pienas užkaitinamas ( tuo pat metu pasterizuojasi) ir rūgšties pagalba sutraukinamas. Nuo sūrininko/ės išmonės priklauso kuriuo momentu pradėti ir baigti traukinimą, kad išgauti ypatingą tekstūrą, švelnumą ir pieno aromatą.
Tinka kaip desertinis su saldžiais pagardais , taip pat ir žolelėmis ar kitais prieskoniais.
Tikras varškės sūris. Gamintojas - Dalia ir Gintas Baranauskai
Retas jau beprisimena senovinį lietuvišką varškės sūrį, kai varškė rauginama šiltoje krosnyje. Dalia atgaivino ir pritaikė seną receptą gamybai šiuolaikiškose sąlygose. Tad sūris rūgštus, trapus, širdies formos, puikiai tinka su bėgančiu šviežiu medumi.
Retas jau beprisimena senovinį lietuvišką varškės sūrį, kai varškė rauginama šiltoje krosnyje. Dalia atgaivino ir pritaikė seną receptą gamybai šiuolaikiškose sąlygose. Tad sūris rūgštus, trapus, širdies formos, puikiai tinka su bėgančiu šviežiu medumi.
Kmynukas. Gamintojas - Dalia ir Gintas Baranauskai
Tai pusiau saldaus/rūgštaus pieno apdžiovintas arba išdžiovintas sūrelis. Gausiai paskanintas kmynais turi specifinį gaivų skonį. Dažnai perka alaus mėgėjai, planuodami santykį vienas Kmynukas - vienas bokalas alaus.
Tai pusiau saldaus/rūgštaus pieno apdžiovintas arba išdžiovintas sūrelis. Gausiai paskanintas kmynais turi specifinį gaivų skonį. Dažnai perka alaus mėgėjai, planuodami santykį vienas Kmynukas - vienas bokalas alaus.
Agota su krapais arba be jų.... Gamintojas - Dalia ir Gintas Baranauskai
Šis sūris gimė sūrininkių Rasos ir Dalios noru atrasti ne tik originalų skonį, bet ir formą. Tai saldaus pieno sūris, traukintas su rūgščia varške santykiu 1: 1. Masė šiek tiek biri, įvairialypio skonio . Jei skaninama prieskoniais, tai tik išaugintais savame darže ir šviežiai nuskintais. Agota pradžioje vadinosi Rikota-Agota nurodant, kad sūris gimė įkvėptas rikotos gamybos metodų įvairovės ir specifinės formos. Šiandien Agota jau pati džiugina sūrių mėgėją.
Šis sūris gimė sūrininkių Rasos ir Dalios noru atrasti ne tik originalų skonį, bet ir formą. Tai saldaus pieno sūris, traukintas su rūgščia varške santykiu 1: 1. Masė šiek tiek biri, įvairialypio skonio . Jei skaninama prieskoniais, tai tik išaugintais savame darže ir šviežiai nuskintais. Agota pradžioje vadinosi Rikota-Agota nurodant, kad sūris gimė įkvėptas rikotos gamybos metodų įvairovės ir specifinės formos. Šiandien Agota jau pati džiugina sūrių mėgėją.
Ožkos pieno Angliukas. Gamintojas Rasa ir Valdas
"Angliuko" pavadinimas spontaniškai kilo vos pirmą kartą pamačius šį subrendusį ožkos pieno rūgštinį sūrelį. Tai pastatyto kūgio formos apie 150 gr. sūrelis sūdomas su druska sumaišyta klevo anglimi, kuri ne tik suteikia spalvinį kontrastą, bet ir atlieka dalinį sūrio rūgšties neutralizavimą. Vykstant šiems procesams, sūrelis įgauna "lengvesnį" skonį ( lyginant su ožkos Spira) ir pro anglies juodumą prasimušančią balto pelėsio odelę. Ypatingai gaivus skonis puikiai dera su švelniais daržo salotų lapais, pagardintais saldžiarūgščiu spanguolių ir svogūnų padažu. Nesinori nieko užgerti, nebent šaltinio vandens....
"Angliuko" pavadinimas spontaniškai kilo vos pirmą kartą pamačius šį subrendusį ožkos pieno rūgštinį sūrelį. Tai pastatyto kūgio formos apie 150 gr. sūrelis sūdomas su druska sumaišyta klevo anglimi, kuri ne tik suteikia spalvinį kontrastą, bet ir atlieka dalinį sūrio rūgšties neutralizavimą. Vykstant šiems procesams, sūrelis įgauna "lengvesnį" skonį ( lyginant su ožkos Spira) ir pro anglies juodumą prasimušančią balto pelėsio odelę. Ypatingai gaivus skonis puikiai dera su švelniais daržo salotų lapais, pagardintais saldžiarūgščiu spanguolių ir svogūnų padažu. Nesinori nieko užgerti, nebent šaltinio vandens....
Karvės pieno Razumnos sūris. Gamintojas Ginta ir Juozas Novikevičiai. Brandintojas - Rasa ir Valdas
Razumnos kaimas Baltarusijos pasienyje pasislėpęs po aukštomis liepomis. Po jomis gimusi sūrininkė Ginta Novikečienė "razumnai" pavadino savo karvių fermentinį sūrį. Sūris gaminamas 2 kartus per dieną, tik iš šviežio pieno. Vos 800 gramų "bandukė" brandinama Dargužiuose, sūris valgytojui siūlomas 4-6 savaičių amžiaus. Savo skonių įvairove šiek tiek labiau lietuviškesnis už Žan-Žaką. Puikiai tinka 4 žmonių kompanijai,- pavalgę ir laimingi.
Razumnos kaimas Baltarusijos pasienyje pasislėpęs po aukštomis liepomis. Po jomis gimusi sūrininkė Ginta Novikečienė "razumnai" pavadino savo karvių fermentinį sūrį. Sūris gaminamas 2 kartus per dieną, tik iš šviežio pieno. Vos 800 gramų "bandukė" brandinama Dargužiuose, sūris valgytojui siūlomas 4-6 savaičių amžiaus. Savo skonių įvairove šiek tiek labiau lietuviškesnis už Žan-Žaką. Puikiai tinka 4 žmonių kompanijai,- pavalgę ir laimingi.
Džersių karvių pieno Kareivonių sūris. Gamintojas - Dalia ir Gintas Barnauskai. Brandintojas - Rasa ir Valdas.
Kareivonyse gyvena graži Dalytės ir Ginto šeima su keturiais vaikučiais. Šiame kaime gaminamo sūrio galva, sverianti nuo 3 iki 7 kg, simbolizuoja gausumą, dosnumą, švelnumą. "Praeitame" gyvenime šis sūris buvo vadinamas Karvės Galva, kuri keleto valgytojų buvo įvardinta kaip "švelnusis". Tai ilgo brandinimo Dargužių kaimo akmens rūsyje ( 6 mėnesiai ir ilgiau) , į kietąjį pretenduojantis, sūris. Ryškiai geltona Džersių karvių pieno sąlygota spalva, švelni tekstūra ir gaivus kvapas. Norisi ragauti tik jo vieno, nei užkandant, nei užgeriant...
Kareivonyse gyvena graži Dalytės ir Ginto šeima su keturiais vaikučiais. Šiame kaime gaminamo sūrio galva, sverianti nuo 3 iki 7 kg, simbolizuoja gausumą, dosnumą, švelnumą. "Praeitame" gyvenime šis sūris buvo vadinamas Karvės Galva, kuri keleto valgytojų buvo įvardinta kaip "švelnusis". Tai ilgo brandinimo Dargužių kaimo akmens rūsyje ( 6 mėnesiai ir ilgiau) , į kietąjį pretenduojantis, sūris. Ryškiai geltona Džersių karvių pieno sąlygota spalva, švelni tekstūra ir gaivus kvapas. Norisi ragauti tik jo vieno, nei užkandant, nei užgeriant...
Keptas karvių pieno sūris. Gamintojas Ginta ir Juozas Novikevičiai
Ginta gamina saldaus pieno sūrį, kurį apdžiovina ir apkepa krosnyje. Aukštoje temperatūroje gimsta gyvos spalvos puikaus skonio sūris, tinkamas tiek vienas, tiek kaip užkanda.
Ginta gamina saldaus pieno sūrį, kurį apdžiovina ir apkepa krosnyje. Aukštoje temperatūroje gimsta gyvos spalvos puikaus skonio sūris, tinkamas tiek vienas, tiek kaip užkanda.