Pažintinė literatūra:
1. SERY maslo, jogurt, kefir ( Lenkų klb) išleista 2009, versta iš vokiečių kalbos Graz 2007. Yra VŠĮ Sūrininkų Namų bibliotekoje. Sūrio gamyba ir kiti patarimai.
2. Iliustritrovanaja Enciklopedija SIR (rusų klb) , išleista 2003 Maskva, versta iš anglų klb, 2002. Viso pasaulio sūrių apžvalga . Skirta sūrių mėgėjams, tačiau naudinga ir būsimiems profesionalams. Yra VŠĮ Sūrininkų Namų bibliotekoje.
3. Sūrių pavadinimai. Vartosena.Norma. Žodynėlis. Vilnius, 2010
4. Le Grande livre du Pont l’Eveque. Prancūzų klb. 2005 ( kai nori suprasti sūrio istoriją, kontekstą ir evoliuciją)
5. Les fromages. Fabrication.origin.varietes.recettes . 2008. (Enciklopedija apie viską. Labai primena paviršutinišką internetinę informaciją, bet naudingą ...)
6. The finest selection world cheese book.Juliet Harbut. Anglų klb. 2009. (Mano galva viena išsamiausių sūrių enciklopedijų anglų kalba, puikios informatyvios iliustracijos.)
Ūkininkaujantiems:
1. Ūkininkaujantiems ekologiškai. Kaunas 2005. Asociacija Gaja. Yra VŠĮ Sūrininkų Namai bibliotekoje.
2. Agrarinė aplinkosauga. Petras Kurlavičius. 2010. BEF, Ornitologų draugija.
3. Vente directe et circuits courts. 2010. ( kaip organizuoti tiesioginį pardavimą....pritaikytą Prancūzijos kontekstui, tačiau naudinga ir mums...)
Apie gyvulius:
1. ožka prasigyvenant - ožka nusigyvent. Birutė Zapasnikienė. 1996. ( bobučių pasakos... gal per grubu,bet pirmas įspūdis toks...)
2. Ožkų ūkis. Birutė Zapasnikienė. 2002.
3. Avių, ožkų ir trušių šėrimas. Baisiogala, 2005
4. Pieninė avininkystė. Birutė Zapasnikeinė, Baisiogala , 2006
5. l’alimentation pratique des chevres laitieres. Prancūzų klb. 2011. ( Tikriems ožkų auginimo profesionalams, visiška priešingybė Zapasnikienės knygoms..)
6. Terre des chevres. Prancūzų klb., 2002.
Sūris virtuvėje:
1. Mes 100 recettes de Fromages. Prancūzų klb. 2004
2. La cuisine au fromages de chevre. Prancūzų klb. 2008
3. Skonio žinynas. Niki Segnit. Lietuvių klb. 2011 (Pateikta nemažai, įdomių sūrių derinimo variantų)
Sūrininkams pradedantiesiems ir profesionalams
1. Fromages fermiers. Technique et Traditions. Prancūzų klb. 1991 ( visa smulkios sūrininkystės abėcelė, kurią reiktų iš naujo skaityti minimum vieną kartą per mėnesį... tą ir darau. Sūrininkas Valdas.)
2. La fromagerie a la ferme. Prancūzų klb. 1992. ( Tikras lobis norintiems įsirengti profesionalią sūrinę savo ūkyje. Deja, dažnai perskaitome, kai jau būname pridarę nesąmonių...)
3. Surveiller la fabrication des fromages fermiers. Prancūzų klb.2002. ( Puikus pavyzdys kaip sistemingai ir struktūrizuotai aprašyti visus gamybos procesus. Kol kas reikia daaugti iki šios knygos)
4. La qualitė bacteriologique du lait a la ferme. Prancūzų klb. 1996. ( būtų gerai , jei ją išmoktume atmintinai....higienos abecėlė.)
5. Pieno ir pieno produktų kokybės reikalavimai. Lietuvos žemės sąvininkų sąjunga. 2011.
6. Pieno produktų gamyba ūkyje. KTU Maisto institutas. 2009. (Įdomu paskaityti, tik reikia atkreipti dėmesį, kad kalbama apie gamyba iš pasterizuoto pieno...)
7. La technique fromagere “en texte et en images”. Prancūzų klb, 2008. (Atnaujinta versija 1991 metų knygos žr nr 1., tad linkiu skaityti ir skaitryti, kaip bibliją).
8. Guide des bonnes pratiques d’hygiene pour la fabrications de produits laitiers et fromages fermiers. 2010. ( puiki medžiaga profesionalams, bet neįkandama, jei tik “medituoji”.)
9. Mastering artisan cheesemaking. The ultimate guide for home - scale and market producers. Gianaclis Caldewell. Anglų klb. 2012. (Išsami, daug sūrininkystės niuansų, receptai pateikti įvairiems pieno kiekiams, pradedantiesiems persunki.)
10. Making artisan cheese. 50 fine cheeses that you can make in your own kitchen. Tim Smith. Anglų klb. 2005. (Populiariausių sūrių receptų knyga, patogi, lengva skaityt, tačiau paviršutiniška, mažoka sūrininkystės niuansų)
11. Pieno gaminių technologija. Aloyzas Gudonis. 2009.
12. Home cheese making. Recipes for 75 homemade cheeses. Ricki Carroll. Anglų klb. 2002. (Labai glaustai aprašyti receptai, kad kartais ne neaišku, nežinant esminių sūrio gamybos principų ši knyga nepadės).
13. Artisan cheese making at home. Mary Karlin. Anglų klb..2011.(Išsamūs ir detalūs receptai).
1. SERY maslo, jogurt, kefir ( Lenkų klb) išleista 2009, versta iš vokiečių kalbos Graz 2007. Yra VŠĮ Sūrininkų Namų bibliotekoje. Sūrio gamyba ir kiti patarimai.
2. Iliustritrovanaja Enciklopedija SIR (rusų klb) , išleista 2003 Maskva, versta iš anglų klb, 2002. Viso pasaulio sūrių apžvalga . Skirta sūrių mėgėjams, tačiau naudinga ir būsimiems profesionalams. Yra VŠĮ Sūrininkų Namų bibliotekoje.
3. Sūrių pavadinimai. Vartosena.Norma. Žodynėlis. Vilnius, 2010
4. Le Grande livre du Pont l’Eveque. Prancūzų klb. 2005 ( kai nori suprasti sūrio istoriją, kontekstą ir evoliuciją)
5. Les fromages. Fabrication.origin.varietes.recettes . 2008. (Enciklopedija apie viską. Labai primena paviršutinišką internetinę informaciją, bet naudingą ...)
6. The finest selection world cheese book.Juliet Harbut. Anglų klb. 2009. (Mano galva viena išsamiausių sūrių enciklopedijų anglų kalba, puikios informatyvios iliustracijos.)
Ūkininkaujantiems:
1. Ūkininkaujantiems ekologiškai. Kaunas 2005. Asociacija Gaja. Yra VŠĮ Sūrininkų Namai bibliotekoje.
2. Agrarinė aplinkosauga. Petras Kurlavičius. 2010. BEF, Ornitologų draugija.
3. Vente directe et circuits courts. 2010. ( kaip organizuoti tiesioginį pardavimą....pritaikytą Prancūzijos kontekstui, tačiau naudinga ir mums...)
Apie gyvulius:
1. ožka prasigyvenant - ožka nusigyvent. Birutė Zapasnikienė. 1996. ( bobučių pasakos... gal per grubu,bet pirmas įspūdis toks...)
2. Ožkų ūkis. Birutė Zapasnikienė. 2002.
3. Avių, ožkų ir trušių šėrimas. Baisiogala, 2005
4. Pieninė avininkystė. Birutė Zapasnikeinė, Baisiogala , 2006
5. l’alimentation pratique des chevres laitieres. Prancūzų klb. 2011. ( Tikriems ožkų auginimo profesionalams, visiška priešingybė Zapasnikienės knygoms..)
6. Terre des chevres. Prancūzų klb., 2002.
Sūris virtuvėje:
1. Mes 100 recettes de Fromages. Prancūzų klb. 2004
2. La cuisine au fromages de chevre. Prancūzų klb. 2008
3. Skonio žinynas. Niki Segnit. Lietuvių klb. 2011 (Pateikta nemažai, įdomių sūrių derinimo variantų)
Sūrininkams pradedantiesiems ir profesionalams
1. Fromages fermiers. Technique et Traditions. Prancūzų klb. 1991 ( visa smulkios sūrininkystės abėcelė, kurią reiktų iš naujo skaityti minimum vieną kartą per mėnesį... tą ir darau. Sūrininkas Valdas.)
2. La fromagerie a la ferme. Prancūzų klb. 1992. ( Tikras lobis norintiems įsirengti profesionalią sūrinę savo ūkyje. Deja, dažnai perskaitome, kai jau būname pridarę nesąmonių...)
3. Surveiller la fabrication des fromages fermiers. Prancūzų klb.2002. ( Puikus pavyzdys kaip sistemingai ir struktūrizuotai aprašyti visus gamybos procesus. Kol kas reikia daaugti iki šios knygos)
4. La qualitė bacteriologique du lait a la ferme. Prancūzų klb. 1996. ( būtų gerai , jei ją išmoktume atmintinai....higienos abecėlė.)
5. Pieno ir pieno produktų kokybės reikalavimai. Lietuvos žemės sąvininkų sąjunga. 2011.
6. Pieno produktų gamyba ūkyje. KTU Maisto institutas. 2009. (Įdomu paskaityti, tik reikia atkreipti dėmesį, kad kalbama apie gamyba iš pasterizuoto pieno...)
7. La technique fromagere “en texte et en images”. Prancūzų klb, 2008. (Atnaujinta versija 1991 metų knygos žr nr 1., tad linkiu skaityti ir skaitryti, kaip bibliją).
8. Guide des bonnes pratiques d’hygiene pour la fabrications de produits laitiers et fromages fermiers. 2010. ( puiki medžiaga profesionalams, bet neįkandama, jei tik “medituoji”.)
9. Mastering artisan cheesemaking. The ultimate guide for home - scale and market producers. Gianaclis Caldewell. Anglų klb. 2012. (Išsami, daug sūrininkystės niuansų, receptai pateikti įvairiems pieno kiekiams, pradedantiesiems persunki.)
10. Making artisan cheese. 50 fine cheeses that you can make in your own kitchen. Tim Smith. Anglų klb. 2005. (Populiariausių sūrių receptų knyga, patogi, lengva skaityt, tačiau paviršutiniška, mažoka sūrininkystės niuansų)
11. Pieno gaminių technologija. Aloyzas Gudonis. 2009.
12. Home cheese making. Recipes for 75 homemade cheeses. Ricki Carroll. Anglų klb. 2002. (Labai glaustai aprašyti receptai, kad kartais ne neaišku, nežinant esminių sūrio gamybos principų ši knyga nepadės).
13. Artisan cheese making at home. Mary Karlin. Anglų klb..2011.(Išsamūs ir detalūs receptai).