Nors visąlaik galvojau, kad VMVT viską žino, ir moka kontroliuoti tik kaip laikomasi jų pačių surašytų aplinkraščių, bet klydau.
Po keleto nesusipratimų (tai hierarchinių struktūrų bėda....) į Dargužius atbildėjo beveik visų Europos šalių veterinarijos inspektoriai, kontroliuojantys pieno ir mėsos perdirbimą “trumpojoje vartojimo grandinėje”. Pasirodo, kad kiekviena šalis skirtingai vertina kas yra smulkus, kas vidutinis. Vieni požiūrį į gamintoją segmentuoja pagal perdirbamą kiekį , kiti nelabai.
Keletą išvadų galiu padaryti:
- ne Europos technokratai nustato vietines taisykles, mūsų biurokratai jas “išranda”. Ir jei nėra vietinių gamintojų organizuoto balso, normatyviniai aktai gimsta ant rašomo stalo ir nusėda į stalčius;
- trumpoji vartojimo grandinė - terminas, kuris bus vis plačiau ir dažniau vartojamas kalbant apie smulkų gamintoją;
- maisto sauga vienodai svarbi ar tu esi didelis ar mažas, tačiau procedūros ir jų vykdymas gali būti skirtingos;
- smulkusis gamintojas privalomai “stumiamas” turėti maksimaliai daug kompetencijų: gyvulių gerovė, pieno gamyba, perdirbimo technologija, pardavimo logika, ir maisto SAUGA.
P.S. Dzūkelis jau geriau miškan eis uogauc ir grybauc, nors galva šviesesnė.....
Valdas
Po keleto nesusipratimų (tai hierarchinių struktūrų bėda....) į Dargužius atbildėjo beveik visų Europos šalių veterinarijos inspektoriai, kontroliuojantys pieno ir mėsos perdirbimą “trumpojoje vartojimo grandinėje”. Pasirodo, kad kiekviena šalis skirtingai vertina kas yra smulkus, kas vidutinis. Vieni požiūrį į gamintoją segmentuoja pagal perdirbamą kiekį , kiti nelabai.
Keletą išvadų galiu padaryti:
- ne Europos technokratai nustato vietines taisykles, mūsų biurokratai jas “išranda”. Ir jei nėra vietinių gamintojų organizuoto balso, normatyviniai aktai gimsta ant rašomo stalo ir nusėda į stalčius;
- trumpoji vartojimo grandinė - terminas, kuris bus vis plačiau ir dažniau vartojamas kalbant apie smulkų gamintoją;
- maisto sauga vienodai svarbi ar tu esi didelis ar mažas, tačiau procedūros ir jų vykdymas gali būti skirtingos;
- smulkusis gamintojas privalomai “stumiamas” turėti maksimaliai daug kompetencijų: gyvulių gerovė, pieno gamyba, perdirbimo technologija, pardavimo logika, ir maisto SAUGA.
P.S. Dzūkelis jau geriau miškan eis uogauc ir grybauc, nors galva šviesesnė.....
Valdas