SŪRININKŲ NAMAi
SŪRIO KULTŪROS ŽIDINYS
  • Naujienos
  • Sūrių ir kt. produktų lauknešėliai
    • Keliaujantis / nokstantis lauknešėlis „Ožkų Banda“
    • Lauknešėlis verslui / šventei visoje Lietuvoje!
  • Piemens dienoraštis
  • Mūsų sūriai
    • Sūrininkų Rasos ir Valdo sodyba „Paskui saulę ir ožkas“
    • Ginta ir Juozas Novikevičiai – Kijutiškių k., Varėnos r.
    • Lilija ir Stasys Rizgeliai – Paežerėlių k., Trakų r.
  • Reportažai / metraštis
    • Sūrio metraštis >
      • Sūrio istorija
      • Sūris mene
      • Sūrių įvairovė
      • Metraštininkai
  • Sūrininko amatas
    • Sūrininkystės mokykla >
      • 2017 pavasaris
      • 2018 ruduo
    • Straipsniai ir mokymų medžiaga >
      • Sūrių receptai
      • Įvykę mokymai
      • Straipsniai
    • Naudingos nuorodos ir literatūra
  • Trijų ežerų HUB

sūrininkės/ožkininkės rasos iš dargužių pašnekesiai apie ožkas ir sūrius.

31/12/2014

0 Comments

 
Picture


Apie ožkos sūrį. Trimis žodžiais

Oi,
oho,
skanus labai, gaivus, mielas, tirpsta burnoje.....

O kas galėtų būti drauge su ožkos sūriu?
Toks geras, kad nieko nereikia. Galbūt švelnios duonos riekelė...? Jei skirtingi sūriai, tai būtų gerai kuo nors burną praskalauti tarp ragavimų, - gali būti vanduo, arba tikras obuolių sidras, kuris labiau gaivus ir mažiau stiprus nei vynas.

Tačiau aišku, kad skirtingi sūriai skirtingai vartojami.

Visiškai švieži tiktu pagardinti žieminių svogūnų laiškais, suplakti su ožkos jogurtu ir užtepti ant juodos duonos, gaunasi puikus aperityvinis kasnelis.....

Aha, tai kaipgi valgyti ožkos sūrį?
Šviežia spira su švelnia uogiene,- puikus ir lengvai pagaminamas desertas. Jei norime išrankesnio, galėtume uždėti ant skrebučio, iš viršaus pagardinti vidurvasario medumi ir viską pašauti kelioms minutėms į orkaitę. Visa tai labai tiks ir miestietiškiems saldiems pusryčiams, kurie užbaigiami stiprios kavos keliais gurkšniais. Jokiu būdu negerkite kavos drauge su sūriu, nejausite nei pusryčių, nei kavos skonio.

Brandinti rūgštiniai sūreliai, ožkos spira arba angliukas man patinka kaip aperityviniai , prieš laukiamus gausius pietus. Prie jų esu įsimylėjusi Pommeau de Normandie, tai lengvas, šiek tiek salstelėjas sidro ir kalvadoso pagrindu pagamintas gėrimas. Prancūzijoje beveik kiekviename restoranėlyje rasite “chevre chaud”, nesumaišykite, tai nėra pakepintos ožkienos salotos, - tai žaliosios salotos su keptu ožkos sūriu, ir tas sūris būtent rūgštinis neilgai brandintas.

Jeigu ruošiu padėklą sūrių, ragaujamų po karšto patiekalo, tai pirmoj vietoj išskiriu kietuosius ir su mėlynuoju pelėsiu sūrius. Man kietųjų sūrių karalius ar karalienė ,- ožkos banda, brandinta minimum tris mėnesius, kaip taisyklė gaminta pačiais gražiausiais vasaros mėnesiais, kai žydi visos pievos. Sūris, kuris nurungia visus kitus savo skonių įvairove, subtilumu ir netgi gaivumu, tai ne tas pats kaip “sunkiasvoriai” karvės pieno geltonieji sūriai. Pradedam ją ragauti rudeniop, o Kalėdom žiūrėk jau ir nebeliko...

Ožkos spira ar angliukas?
Angliukas, tai 2014 mūsų gamybos naujovė, sūris, kuris yra sūdomas su klevo anglimi maišyta druska. Brandinimo metu medžio anglis sūrio paviršiuje sudaro palankią terpę daugintis baltąjam pelėsiui, tad žievelė tampa tarsi marmurinė. Gražus labai, skonis žymiai išraiškingesnis nei spiros, kuri daugiau kreminė, tirpstanti burnoje, nors irgi gali būti labai stipri.

Tačiau niekada nevalgyčiau spiros po angliuko. Angliukui nereikia jokių priedų, vienas jis nuostabus.

Ar darydama sūrį prieš akis matai ožką?
O , taip . Mūsų sūrinės langai labai dideli ir atsiveria į sodą ir šieno pavėsinę, kur dažniausiai buriuojasi ožkos. Tad ožkos ir sūris nuolat drauge.

O kai valgai sūrį, matai ožką?
Ne. Susikaupiu sūriui.

Kodėl vieni renkasi ožkos sūrį, kiti karvės pieno?
Dalis valgytojų maistą renkasi pagal įsitikinimus, pavyzdžiui dėl sveikatos. Kažkas rekomendavo ar kur skaitė, kad ožkos sūris sveikiausias, tad ir prioritetas atiduodamas ožkos sūriui. Norėčiau, siekčiau kad prioritetas būtų skonis, taip būtų ir lengviau ir smagiau gyventi.

Yra “įsimylėjėlių”. Perka tik šviežią ožkos spira, arba kiti tik ožkos bandą. Ir nieko tu jiems nepadarysi, niekuo kitu neįtikinsi....

Visgi daugiausia yra sūrių gurmanų, kurie valgo ir ožkos ir karvės pieno sūrius, priklausomai nuo sezono, arba kuris sūris tą dieną pats geriausias arba kuris sūris labiausiai patinka.

O kas tie tikrieji TIK karvės pieno sūrių valgytojai?
Tai dažniausiai vaikystėje psichologinę traumą patyrę žmonės, kuriuos tėvai ar seneliai vertė gerti šveižią ožkos pieną, kuris gali būti labai ir labai stipraus skonio ir kvapo, priklausomai nuo ožkų veislės, melžimo higienos ir pieno saugojimo sąlygų. Visam gyvenimui užsifiksavę įspūdžiai verčia iš tolo apeiti prekystalį su ožkos produktais. Kitam ožka kažkoks egzotiškas, netgi su velniu susijęs gyvulys, tad jau ne....jokio bendravimo nebus.

Tačiau gali būti ir visiškai proziška priežastis, ožkos sūris kartais vos ne dvigubai brangesnis nei karvės....Gal dėl šios priežasties virtuvėje dažniausiai naudojamas karvės pieno sūris, jo ir riebalų struktūra kitokia, labiau tinkama derinti su kitomis patiekalų sudėtinėmis dalimis.

O ateities planai ateinantiems metams?
Ožkos pieno jogurtas, jaučiu kad organizmas jo tiesiog reikalauja. Bandysime gaminti minkštą ožkos sūrį su baltuoju pelėsiu, nežinau kaip pavyks, nes techniškai tai nėra labai lengva. O šiaip tai laukiu ganymo laikotarpio, kai galėsime visi kartu žygiuoti į ganyklas ir būti jose.

Palinkėjimai sūrių valgytojams.
Būti labiau ožkiškiems. Ožkos labai smalsios, betarpiškos, emocingos, iš karto atsako į meilę, kartais taip įsijaučia, kad net rankovę graužia. Ėdrūnės, džiaugiasi maistu, bet išrankios.

Straipsnio autoriai: Valdas Kavaliausias ir Rasa Ilinauskaitė

0 Comments

gyvenimas, dekoruotas sūriais

20/12/2014

0 Comments

 
Picture
Neabejotinai beveik kiekvienas mūsų ką nors žinome apie Gintaro kambarį, bet ar kuriam nors yra tekę girdėti, jog egzistuoja ir Sūrio kambarys? Taip taip, sūrio. Tikro, tąsaus, kvepiančio. Duris praverti į tokį kambarį galėjo kiekvienas, 1999 m. apsistojęs Washington Jefferson viešbutyje Niujorke. Tuometinis viešbučio valdytojas Bob Lindenbaum, norėdamas pritraukti kuo daugiau turistų, italų kilmės kanadiečių menininkui Cosimo Cavallaro pasiūlė 450 kg sūrio „dekoruoti” vieną jo viešbučio kambarių. Po ilgų valandų menininko darbo tirpdant sūrį mikrobangų korsnelėje ir purškiant jį purkštuvu, paprastai naudojamu padengti namų stogus derva, 114 kambario lubos, sienos, baldai ir visa kita buvo padengta rimtu sluoksniu klampios sūrio masės. Vaizdas gavosi kažkoks panašus į sudužusio ir ilgą laiką po vandeniu praleidusio laivo kajutę. Įdomu, o kvapas koks. Po keletos vasaros dienų.

„Room 114” yra bene žinomiausias, tačiau ne vienintelis, kartais ir dadaistu vadinamo menininko kūrinys iš sūrio. Sūriu jis „susirgo” vienąkart vakarieniaudamas Amici Mai restorane kai pastarojo savininkas užsiminė, jog restorano sienas jis norėtų papuošti paveikslais su vynu ir sūriu. Cavallaro jam vietoje to tuomet pasiūlė visą restorano vidų išdekoruoti tikru sūriu ir nors restorano savininkui ši idėja nepasirodė priimtina, pats menininkas jos paleisti nebenorėjo. Grįžęs namo jis lydytu sūriu padengė vieną savo krėslų. Ir „jausmas buvo nuostabus”, - prisipažino jis. Todėl vėliau net ir įgyvendinęs savo viziją, ir sukūręs sūrio kambarį, Cavallaro nesustojo. Menininkas vėliau sukūrė skulptūras iš tepamo sūrio ir vyriško kostiuminio švarko, batų, atliko performansą sūriu padengdamas mados ikoną Twiggy, o galiausiai 5 tonomis pipirinio sūrio išdabino ir visą tikrą gyvenamą namą Woyming’o valstijoje Powell miestelyje. Virtuvė, miegamasis, vonia, durys, stogas, langai visi baldai ir net televizorius, viskas, kas būtų ir kiekvieno jūsų namuose, galiausiai priminė raganos namelį iš pasakos apie Jonuką ir Grytutę. Tik vietoje meduolių čia visur buvo sūris. Miestelio gyventojai šį menininko projektą pradžioje sutikę gan priešiškai, baimindamiesi, jog ilgainiui sūris pritrauks paukščius ir graužikus, galiausi liko labai patenkinti. Jo garbei surengė paradą, išsirinko sūrio karalių su karaliene ir džiaugėsi jog projekto dėka žinia apie Powell’į pasklido plačiai po visas Jungtines Amerikos valstijas. Tuo tarpu pats Cosimo Cavallaro su sūriu tam kartui baigė. Liko tik viena dar neišpildyta svajonė – sūriu „išpuošti” Madonna.

Cosimo Cavallaro darbus galite apžiūrėti http://cosimocavallaro.com



Autorė:R asa Mikulevičiūtė

0 Comments

    Metraštininkai

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    archyvai

    December 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014

    Kategorijos

    All
    Reportažai
    Sūrio Istorija
    Sūris Mene
    Sūrių įvairovė

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.