SŪRININKŲ NAMAi
SŪRIO KULTŪROS ŽIDINYS
  • Naujienos
  • Piemens dienoraštis
  • Mūsų sūriai
    • Sūrininkų Rasos ir Valdo sodyba „Paskui saulę ir ožkas“
    • Ginta ir Juozas Novikevičiai – Kijutiškių k., Varėnos r.
    • Lilija ir Stasys Rizgeliai – Paežerėlių k., Trakų r.
  • Reportažai / metraštis
    • Sūrio metraštis >
      • Sūrio istorija
      • Sūris mene
      • Sūrių įvairovė
      • Metraštininkai
  • Sūrininko amatas
    • Sūrininkystės mokykla >
      • 2017 pavasaris
    • Straipsniai ir mokymų medžiaga >
      • Sūrių receptai
      • Įvykę mokymai
      • Straipsniai
    • Naudingos nuorodos ir literatūra

profesinė - pažintinė kelionė "prancūzijos krašto sūriai ir obuolių gėrimai. trečia dalis.

25/3/2015

0 Comments

 
Ryte :

Sūrinė - muziejus « Fromagerie Graindorge »
Šeimos verslas, trečia karta
Livarot, Pont l’Eveque, Pave d’Auge, Camembert, Neufchatel sūrių gamintojas
Vietinis mažasis gigantas (daugelio vietos mažųjų sūrinių supirkėjas)
Sūrius gamina iš superkamo žalio pieno
Visi Graindorge gaminami sūriai turi AOP kilmės sertifikatus

Prieš porą metų pačioje sūrinėje atidarė sūrių gamybos ekspoziciją - muziejų: lankytojai kviečiami susipažinti su Graindorge istorija (anglų, pranc. kalbomis) (video, foto, interaktyvios priemonės vaikams) bei stebėti pro įrengtus langus sūrių gamybos procesą. Viską daro robotai. Žmonės tik prižiūri ir pakoreguoja įrengimų veiksmus.

Vizito pabaigoje degustuojame visus penkis krašto sūrius. Gidė paaiškina, kad ragauti reikia tam tikra nustatyta tvarka, nuo silpniausių link stipriausių sūrių : Pont l’eveque – Pave d’Auge – Camembert – Livarot – Neufchatel (sūriausias iš visų, nors skonio stiprumu labiausiai pasižymi Livarot).

Vizitas buvo pačiu laiku. Spėjome pailsėti, atsigauti po gan intensyvių ankstesnių dienų, sušilti ir nusiteikti kitiems vizitams.

http://www.graindorge.fr/visite-presentation.php

Mūsų kitas ūkis yra visai šalia Lamanšo pakrantės. Negalime praleisti tokios progos, lekiame į Houlgate miestą, pajūris, atoslūgis, žygiuojame toli toli, matome besiilsinčius ant smėlio plūdurus, renkame kriaukles, įkvepiame gyliai jūros ir vėjo kvapą, vanduo labai sūrus… šalta, lyja, nesvarbu, tiesiog gera. Sušylame ant kranto įsikūrusioje kavinėje su karšta arbata…

Popietė :

Eric et Régine MAERTENS, sidro ir kitų iš obuolių gaminamų produktų, pieno produktų (sūriai, pieno uogienė* ir kt.) gamintojai, mišrus ūkis

!Edukacinis ūkis (8000 lankytojų (moksleivių ir ne tik) per metus
65 ha ūkio plotas
40 melžiamų Normandų veislės karvių
20 mėsinių bulių
15 avių
Ožkos, kiaulės, asilas
4 ha obelų sodas (senovinis, aukštai išsidėsčiusios šakos, įmanomas gyvulių ganymas), 25 obuolių veislės

Ūkio išskirtinumas yra jo edukacinė paskirtis, kuri tuo pačiu yra papildomas pajamų šaltinis. Ūkis yra organizuotas tokiu būdu, kad lankytojai galėtų matyti gyvulius, melžimo procesą, gamybos patalpas ir pan. Lankymas vyksta dviem būdais: 1) laisvas lankymas, kuomet lankytojai lanko ūkį, sekdami nuorodas, skaitydami stendus, stebėdami gamybos procesus, matydami gyvulius ir pan. 2) išankstinė rezervacija, susitikimas su šeimininku, kuris aprodo visą ūkį, papasakoja apie gamybos procesus ir kt.

Ūkis labai panašus į dažnas mūsų lietuvių nedidukes fermas: po kiemą vaikšto vištos, nedideli tvartai, purvas po kojom Šeimininkas pasako, kad tai tam tikra prasme irgi marketinginė priemonė, kuri patraukia lankytojų dėmesį. Įdomu tai, kad gyvuliai visiškai nebijo žmonių: pratę prie žmonių dėmesio. Erikas nuveda mus į sidro gamybos patalpas, papasakoja tai, ko nespėjo pasakyti Benoit ir Thierry, aprodo Calvados‘o rūsius...

Tai mūsų ketvirta diena, sūrių išragavome nemažai, apie sūrius irgi jau prisiklausėme, norime daugiau sužinoti apie pieno uogienę.... Kas tai? Ragaujame. Dieviškas skonis.... Norime recepto.

Eriko ir Regine pieno uogienė

Pienas ir cukrus (82 proc. pieno, 18 proc. cukraus) labai ilgai kaitinamas ant ugnies, nuolat maišant, kol po truputi išgaruoja skystis, masė sutirštėja ir truputi parausta, karamelizuojasi. Tepama ant duonos...

http://pagespro-orange.fr/lieu-roussel/


0 Comments

profesinė - pažintinė kelionė "prancūzijos krašto sūriai ir obuolių gėrimai. antra dalis,

15/3/2015

0 Comments

 
3 diena

Ryte :
Sūrinė – kooperatyvas « Domaine saint Hippolyte» Pont l’eveque, Pave d’Auge ir Livarot sūrių gamintojas

Sūris gaminamas tik iš ūkyje auginamų karvių pieno (žalio)
120 melžiamų Normandų veislės karvių
70 ha plotas
Ūkyje dirba 11 samdomų darbuotojų
Papildoma kooperatyvo veikla : veislininkystė bei apsėklinimas
Didžioji dalis veiksmų atliekama rankomis: maišymas, sutraukos supylimas ant nuvarvinimo stalo bei į formeles, sūrių apvertimas bei sūdymas, pakavimas...
Visi ūkio sūriai turi AOP kilmės sertifikatus*

Ūkio parduotuvėje mus sutinka samdoma gidė Marina, pristato mums Normandijos krašto sūrius (Pont l‘eveque, Pave d‘Auge, Livarot, Camembert, Neufchatel), papasakoja apie normandų veislės karvių ypatumus (pieno padidintas proteinų (kazeinų) kiekis – didesnė sūrio išeiga; pieno riebumas; karvėms būdinga suknelė: ruda apačia ir baltas viršus bei akių rudas makiažas/rudi akiniai) ir vėliau kartu su ūkio samdoma sūrininke Aleksandra aprodo mums visas gamybos patalpas, įranga, įrankius bei rūsius, papasakodama labai nuosekliai apie visus sūrių gamybos etapus. Tiesa, vizito metu dingsta elektra, tad Marinos klausomės ir patalpas apžiūrime su žibinto pagalba.

Baigiame vizitą sūrių degustacija. Didžiausią įspūdį palieka Livarot KVAPAS!

http://www.domaine-saint-hippolyte.fr/FR/PAGE_visites.php?PHPSESSID=6845c585e0c1f3c48c2bbad0c2c24114


Pietūs ir popietė

Thierry Lambert, sidro gamintojas bei restorano, įsikūrusio senovinėje 17 amžiaus šio krašto sodyboje, savininkas

Pietūs iš obuolių: viskas gaminta Thierry rankomis:

  • Kiaulienos „pate“ su obuolių „chutney“

  • Vietoje užaugintas viščiukas su pakepintais obuoliais ir salierų piurė

  • Obuolių pyragas

  • Thierry sidras

Pokalbis prie pietų stalo su AMAP (Association de maintien de l’agriculture paysan/Smulkiųjų ūkininkų rėmimo asociacija) atstovais.

Thierry ne tik gamina maistą, bet ir mus aptarnauja. Tad tik pateikus desertą pagaliau atsilaisvina ir papasakoja apie šį ypatingą gamtos kampelį Marais Vernier (Senos senvagės šlapžemius), turintį daug panašumų su mūsų Nemuno deltos regioniniu parku, bei apie sodybos istoriją. Tuo pačiu Thierry pasidalina savo sidro gamybos niuansais. Įdomi detalė: kuo senesni medžiai, tuo geriau (lėčiau) vyksta sulčių fermentacijos procesas, tuo geresnis sidras... Thierry užsodino savo obelų sodą 80-aisiais metais, tad dabar pradeda džiaugtis darbo rezultatais.

Lauke stiprus lietus. Pietūs užtrunka geras 2 – 3 val... Čia įprasta. Aplankome senovinę 16 – 17 amžiaus obuolių spaudyklą (jau nebenaudojamą ir tik Thierry pastangomis vis dar saugojamą ir prižiūrimą) ir lekiame namo...

http://fermegrandmare.canalblog.com/

Vakaras

Vakare sulaukiame svečių “Terre de liens” (Ryšių žemė) nevyriausybinės organizacijos atstovų. Nors ir labai pavargę po ilgos dienos, įdėmiai išklausome svečių pristatymą apie organizacijos veiklą. Negalime praleisti tokios progos, nes ši informacija be galo svarbi ir mums lietuviams itin aktuali. Trumpai. Terre de liens tikslas yra išsaugoti vis brangstančios, užstatomos pramoniniais objektais, gyvenamaisiais rajonais, prekybos centrais žemės žemės ūkio paskirtį. Skaičiai stulbinantys: Prancūzijoje vidutiniškai kasdien dingsta 246 ha žemės ūkio paskirties plotų! Sprendimas: Terre de liens yra fondas, kuris surenka iš piliečių lėšas (piniginė parama, akcijos, žemė), perka žemes (žemės ūkio paskirties plotus, į pensiją išeinančių ūkininkų, kurie nori, kad jų veikla būtų tęsiama, ūkius ir pan.) ir išnuomoja naujai besikuriantiems ūkininkams su mažais finansiniais pajėgumais su sąlyga, kad ūkio veikla bus tęsiama ir kad bus ūkininkaujama ekologiškai. Įsigydamas žemę, Terre de liens įsipareigoja daugiau niekada jos neparduoti ir naudoti ją tik pagal žemės ūkio paskirtį. Bus tęsinys...

Autorė: Julija Smiškal

0 Comments

    Metraštininkai

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    archyvai

    December 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014

    Kategorijos

    All
    Reportažai
    Sūrio Istorija
    Sūris Mene
    Sūrių įvairovė

    RSS Feed

Powered by
✕