3 diena
Ryte :
Sūrinė – kooperatyvas « Domaine saint Hippolyte» Pont l’eveque, Pave d’Auge ir Livarot sūrių gamintojas
Sūris gaminamas tik iš ūkyje auginamų karvių pieno (žalio)
120 melžiamų Normandų veislės karvių
70 ha plotas
Ūkyje dirba 11 samdomų darbuotojų
Papildoma kooperatyvo veikla : veislininkystė bei apsėklinimas
Didžioji dalis veiksmų atliekama rankomis: maišymas, sutraukos supylimas ant nuvarvinimo stalo bei į formeles, sūrių apvertimas bei sūdymas, pakavimas...
Visi ūkio sūriai turi AOP kilmės sertifikatus*
Ūkio parduotuvėje mus sutinka samdoma gidė Marina, pristato mums Normandijos krašto sūrius (Pont l‘eveque, Pave d‘Auge, Livarot, Camembert, Neufchatel), papasakoja apie normandų veislės karvių ypatumus (pieno padidintas proteinų (kazeinų) kiekis – didesnė sūrio išeiga; pieno riebumas; karvėms būdinga suknelė: ruda apačia ir baltas viršus bei akių rudas makiažas/rudi akiniai) ir vėliau kartu su ūkio samdoma sūrininke Aleksandra aprodo mums visas gamybos patalpas, įranga, įrankius bei rūsius, papasakodama labai nuosekliai apie visus sūrių gamybos etapus. Tiesa, vizito metu dingsta elektra, tad Marinos klausomės ir patalpas apžiūrime su žibinto pagalba.
Baigiame vizitą sūrių degustacija. Didžiausią įspūdį palieka Livarot KVAPAS!
http://www.domaine-saint-hippolyte.fr/FR/PAGE_visites.php?PHPSESSID=6845c585e0c1f3c48c2bbad0c2c24114
Ryte :
Sūrinė – kooperatyvas « Domaine saint Hippolyte» Pont l’eveque, Pave d’Auge ir Livarot sūrių gamintojas
Sūris gaminamas tik iš ūkyje auginamų karvių pieno (žalio)
120 melžiamų Normandų veislės karvių
70 ha plotas
Ūkyje dirba 11 samdomų darbuotojų
Papildoma kooperatyvo veikla : veislininkystė bei apsėklinimas
Didžioji dalis veiksmų atliekama rankomis: maišymas, sutraukos supylimas ant nuvarvinimo stalo bei į formeles, sūrių apvertimas bei sūdymas, pakavimas...
Visi ūkio sūriai turi AOP kilmės sertifikatus*
Ūkio parduotuvėje mus sutinka samdoma gidė Marina, pristato mums Normandijos krašto sūrius (Pont l‘eveque, Pave d‘Auge, Livarot, Camembert, Neufchatel), papasakoja apie normandų veislės karvių ypatumus (pieno padidintas proteinų (kazeinų) kiekis – didesnė sūrio išeiga; pieno riebumas; karvėms būdinga suknelė: ruda apačia ir baltas viršus bei akių rudas makiažas/rudi akiniai) ir vėliau kartu su ūkio samdoma sūrininke Aleksandra aprodo mums visas gamybos patalpas, įranga, įrankius bei rūsius, papasakodama labai nuosekliai apie visus sūrių gamybos etapus. Tiesa, vizito metu dingsta elektra, tad Marinos klausomės ir patalpas apžiūrime su žibinto pagalba.
Baigiame vizitą sūrių degustacija. Didžiausią įspūdį palieka Livarot KVAPAS!
http://www.domaine-saint-hippolyte.fr/FR/PAGE_visites.php?PHPSESSID=6845c585e0c1f3c48c2bbad0c2c24114
Pietūs ir popietė
Thierry Lambert, sidro gamintojas bei restorano, įsikūrusio senovinėje 17 amžiaus šio krašto sodyboje, savininkas
Pietūs iš obuolių: viskas gaminta Thierry rankomis:
Thierry ne tik gamina maistą, bet ir mus aptarnauja. Tad tik pateikus desertą pagaliau atsilaisvina ir papasakoja apie šį ypatingą gamtos kampelį Marais Vernier (Senos senvagės šlapžemius), turintį daug panašumų su mūsų Nemuno deltos regioniniu parku, bei apie sodybos istoriją. Tuo pačiu Thierry pasidalina savo sidro gamybos niuansais. Įdomi detalė: kuo senesni medžiai, tuo geriau (lėčiau) vyksta sulčių fermentacijos procesas, tuo geresnis sidras... Thierry užsodino savo obelų sodą 80-aisiais metais, tad dabar pradeda džiaugtis darbo rezultatais.
Lauke stiprus lietus. Pietūs užtrunka geras 2 – 3 val... Čia įprasta. Aplankome senovinę 16 – 17 amžiaus obuolių spaudyklą (jau nebenaudojamą ir tik Thierry pastangomis vis dar saugojamą ir prižiūrimą) ir lekiame namo...
http://fermegrandmare.canalblog.com/
Thierry Lambert, sidro gamintojas bei restorano, įsikūrusio senovinėje 17 amžiaus šio krašto sodyboje, savininkas
Pietūs iš obuolių: viskas gaminta Thierry rankomis:
- Kiaulienos „pate“ su obuolių „chutney“
- Vietoje užaugintas viščiukas su pakepintais obuoliais ir salierų piurė
- Obuolių pyragas
- Thierry sidras
Thierry ne tik gamina maistą, bet ir mus aptarnauja. Tad tik pateikus desertą pagaliau atsilaisvina ir papasakoja apie šį ypatingą gamtos kampelį Marais Vernier (Senos senvagės šlapžemius), turintį daug panašumų su mūsų Nemuno deltos regioniniu parku, bei apie sodybos istoriją. Tuo pačiu Thierry pasidalina savo sidro gamybos niuansais. Įdomi detalė: kuo senesni medžiai, tuo geriau (lėčiau) vyksta sulčių fermentacijos procesas, tuo geresnis sidras... Thierry užsodino savo obelų sodą 80-aisiais metais, tad dabar pradeda džiaugtis darbo rezultatais.
Lauke stiprus lietus. Pietūs užtrunka geras 2 – 3 val... Čia įprasta. Aplankome senovinę 16 – 17 amžiaus obuolių spaudyklą (jau nebenaudojamą ir tik Thierry pastangomis vis dar saugojamą ir prižiūrimą) ir lekiame namo...
http://fermegrandmare.canalblog.com/
Vakaras
Vakare sulaukiame svečių “Terre de liens” (Ryšių žemė) nevyriausybinės organizacijos atstovų. Nors ir labai pavargę po ilgos dienos, įdėmiai išklausome svečių pristatymą apie organizacijos veiklą. Negalime praleisti tokios progos, nes ši informacija be galo svarbi ir mums lietuviams itin aktuali. Trumpai. Terre de liens tikslas yra išsaugoti vis brangstančios, užstatomos pramoniniais objektais, gyvenamaisiais rajonais, prekybos centrais žemės žemės ūkio paskirtį. Skaičiai stulbinantys: Prancūzijoje vidutiniškai kasdien dingsta 246 ha žemės ūkio paskirties plotų! Sprendimas: Terre de liens yra fondas, kuris surenka iš piliečių lėšas (piniginė parama, akcijos, žemė), perka žemes (žemės ūkio paskirties plotus, į pensiją išeinančių ūkininkų, kurie nori, kad jų veikla būtų tęsiama, ūkius ir pan.) ir išnuomoja naujai besikuriantiems ūkininkams su mažais finansiniais pajėgumais su sąlyga, kad ūkio veikla bus tęsiama ir kad bus ūkininkaujama ekologiškai. Įsigydamas žemę, Terre de liens įsipareigoja daugiau niekada jos neparduoti ir naudoti ją tik pagal žemės ūkio paskirtį. Bus tęsinys...
Autorė: Julija Smiškal
Vakare sulaukiame svečių “Terre de liens” (Ryšių žemė) nevyriausybinės organizacijos atstovų. Nors ir labai pavargę po ilgos dienos, įdėmiai išklausome svečių pristatymą apie organizacijos veiklą. Negalime praleisti tokios progos, nes ši informacija be galo svarbi ir mums lietuviams itin aktuali. Trumpai. Terre de liens tikslas yra išsaugoti vis brangstančios, užstatomos pramoniniais objektais, gyvenamaisiais rajonais, prekybos centrais žemės žemės ūkio paskirtį. Skaičiai stulbinantys: Prancūzijoje vidutiniškai kasdien dingsta 246 ha žemės ūkio paskirties plotų! Sprendimas: Terre de liens yra fondas, kuris surenka iš piliečių lėšas (piniginė parama, akcijos, žemė), perka žemes (žemės ūkio paskirties plotus, į pensiją išeinančių ūkininkų, kurie nori, kad jų veikla būtų tęsiama, ūkius ir pan.) ir išnuomoja naujai besikuriantiems ūkininkams su mažais finansiniais pajėgumais su sąlyga, kad ūkio veikla bus tęsiama ir kad bus ūkininkaujama ekologiškai. Įsigydamas žemę, Terre de liens įsipareigoja daugiau niekada jos neparduoti ir naudoti ją tik pagal žemės ūkio paskirtį. Bus tęsinys...
Autorė: Julija Smiškal