Organizatorius: VšĮ “SŪRININKŲ NAMAI”
Kelionės tikslas: susipažinti su Prancūzijos Normandijos krašto sūrių ir obuolių gėrimų produktų kultūra: skonių įvairove, gamybos proceso ypatumais, gamintojų kasdienybe ir ūkių gyvenimu bei užmegzti ryšius su vietos smulkiais gamintojais.
Datos: 2015 sausio 26 – vasario 1 dd.
Kelionės dalyviai: 10 dalyviu - Lietuvos smulkieji ūkininkai: pieno gamintojai ir pieno produktų perdirbėjai, gaminantys brandintus sūrius, besimokantys ar svajojantys išmokti.
Regionas : Žemutinė Normandija, Pays d’Auge kraštas, Kalvadoso, Eure ir Orne departamentai
KELIONĖS DIENORAŠTIS
Autorė : Julija Smiškal, grupės koordinatorė ir vertėja
1 diena
12 val. - atvykimas į Paryžių Charles de Gaule oro uostą. Su išnuomotais automobiliais keliaujame į Normandiją. Apsigyvename Benoit Charbonneau, sidro gamintojo bei Moyaux miestelio mero, turizmo sodyboje. Jauku, šilta, židinys, didelis pietų stalas, prie durų sidro butelių pilna dėžė ir apvalus jaukus staliukas virtuvėje, kur rytais moterys mėgsta tyliai šnekučiuotis, kol dar visi sapnus sapnuoja...
Kelionės tikslas: susipažinti su Prancūzijos Normandijos krašto sūrių ir obuolių gėrimų produktų kultūra: skonių įvairove, gamybos proceso ypatumais, gamintojų kasdienybe ir ūkių gyvenimu bei užmegzti ryšius su vietos smulkiais gamintojais.
Datos: 2015 sausio 26 – vasario 1 dd.
Kelionės dalyviai: 10 dalyviu - Lietuvos smulkieji ūkininkai: pieno gamintojai ir pieno produktų perdirbėjai, gaminantys brandintus sūrius, besimokantys ar svajojantys išmokti.
Regionas : Žemutinė Normandija, Pays d’Auge kraštas, Kalvadoso, Eure ir Orne departamentai
KELIONĖS DIENORAŠTIS
Autorė : Julija Smiškal, grupės koordinatorė ir vertėja
1 diena
12 val. - atvykimas į Paryžių Charles de Gaule oro uostą. Su išnuomotais automobiliais keliaujame į Normandiją. Apsigyvename Benoit Charbonneau, sidro gamintojo bei Moyaux miestelio mero, turizmo sodyboje. Jauku, šilta, židinys, didelis pietų stalas, prie durų sidro butelių pilna dėžė ir apvalus jaukus staliukas virtuvėje, kur rytais moterys mėgsta tyliai šnekučiuotis, kol dar visi sapnus sapnuoja...
2 diena
Mūsų gidas, draugas, įkvėpėjas ir rytinių kruasanų tiekėjas, buvęs sūrių gamintojas Žan-Žakas, nuolat su mumis. Jo dėka galime ne tik aplankyti ūkius, bet ir pajausti šio krašto pulsą, susitikti su vietiniais gyventojais, ne tik ūkininkais, bet ir visuomeninių organizacijų atstovais, ekologinį gyvenimo būdą propaguotojais, žurnalistais, žvejais… Laimei, Žan-Žakui draugų netrūksta Taip, tai tas pats Žan-Žakas, kurio vardu pavadintas Valdo ir Rasos sūris…
Ryte :
Francoise ir Jerome Spruytte ūkis – PONT L‘EVEQUE sūrio smulkieji gamintojai
AOC kilmės sertifikatas*
80 melžiamų normandų veislės karvių
Dirba dviese su žmona
Gamina tik iš savo auginamų karvių pieno (žalio) („fromage fermier“)
Du kartus per dieną: ryte ir vakare
Francoise Spruytte yra Pays d‘Auge krašto smulkiųjų ūkininkų ir gamintojų asociacijos prezidentė bei miestelio St Philbert des Champs merė
Sutiko mus Francoise, paskubomis, pranešdama, kad turi skubiai nulėkti iki merijos. Tad ūkį mums pristato Jerome brolis, o Francoise ir Jerome prisijungia vėliau. Bendraudami su Jerome broliu, matome traktoriumi atvažiuojantį Jerome‘ą ir vežantį rytinio melžimo pieną. Pirmiausia kuo skubiau turi įdėti fermentą į pieną, o vėliau galės ramiai su mumis bendrauti.
Jerome‘as yra trečiosios kartos ūkininkas. Pont l‘eveque sūrio skonį prisimena dar nuo mokyklos laikų.
Pont l‘eveque smulkiųjų gamintojų liko tik keturi, o jų gaminami sūrio kiekiai sudaro 4 proc. visos Pont l‘eveque sūrio gamybos. Jerome ir Francoise vieninteliai, kurie sūrius gamina du kartus per dieną: iš rytinio ir vakarinio pieno, nemaišydami. Dar prieš porą metų į pieną nedėdavo raugo miltelių ir leisdavo pienui rūgti natūraliai. Dabar jau naudoja saugumo sumetimais.
Į klausimą, kokia yra rūsio temperatūra ir drėgmė, atsako, tokia, kokia natūraliai yra rūsyje, priklausomai nuo laikmečio. Dažnai vartoja žodį „feelingas“. Matomai, esame pas sūrininką, kurio venomis teka ne kraujas, o pienas: daugelį dalykų jis tiesiog jaučia. Rūsio grindinys yra žemė, uždengta smulkiais akmenukais: užtikrina geresnį drėgmės sugėrimą. Tačiau tokį grindinį labai sunku buvo suderinti su vietinės higienos tarnybomis.
Leido įeiti visiems į gamybos patalpas ir į rūsį. Žmonos tuo momentu nebuvo. Kitaip, sakė, buvusi nesutikusi. Vietos labai nedaug, tačiau viskas: patalpos, įrengimai, stalai sudėliota logiškai, griežtai pagal darbo procesų etapų seką.
Normandų veislės karvės ganomos didžiąja metų dalį natūraliose pievose. Šienaujama apie 4 kartus per metus; žolė nupjaunama dar jauna ir džiovinama specialiose patalpose specialios įrangos, todėl žolė nepraranda visos drėgmės, yra labai kvapni. Gyvuliai nešeriami silosu. Jerome‘o įsitikinimu, kad jei pašėrus gyvulį, tau smirda rankos, turėtumei liautis gaminti sūrį...
http://www.lemonde.fr/le-monde-2/article/2009/07/17/les-gardiens-du-pont-l-eveque_1220100_1004868.html
Mūsų gidas, draugas, įkvėpėjas ir rytinių kruasanų tiekėjas, buvęs sūrių gamintojas Žan-Žakas, nuolat su mumis. Jo dėka galime ne tik aplankyti ūkius, bet ir pajausti šio krašto pulsą, susitikti su vietiniais gyventojais, ne tik ūkininkais, bet ir visuomeninių organizacijų atstovais, ekologinį gyvenimo būdą propaguotojais, žurnalistais, žvejais… Laimei, Žan-Žakui draugų netrūksta Taip, tai tas pats Žan-Žakas, kurio vardu pavadintas Valdo ir Rasos sūris…
Ryte :
Francoise ir Jerome Spruytte ūkis – PONT L‘EVEQUE sūrio smulkieji gamintojai
AOC kilmės sertifikatas*
80 melžiamų normandų veislės karvių
Dirba dviese su žmona
Gamina tik iš savo auginamų karvių pieno (žalio) („fromage fermier“)
Du kartus per dieną: ryte ir vakare
Francoise Spruytte yra Pays d‘Auge krašto smulkiųjų ūkininkų ir gamintojų asociacijos prezidentė bei miestelio St Philbert des Champs merė
Sutiko mus Francoise, paskubomis, pranešdama, kad turi skubiai nulėkti iki merijos. Tad ūkį mums pristato Jerome brolis, o Francoise ir Jerome prisijungia vėliau. Bendraudami su Jerome broliu, matome traktoriumi atvažiuojantį Jerome‘ą ir vežantį rytinio melžimo pieną. Pirmiausia kuo skubiau turi įdėti fermentą į pieną, o vėliau galės ramiai su mumis bendrauti.
Jerome‘as yra trečiosios kartos ūkininkas. Pont l‘eveque sūrio skonį prisimena dar nuo mokyklos laikų.
Pont l‘eveque smulkiųjų gamintojų liko tik keturi, o jų gaminami sūrio kiekiai sudaro 4 proc. visos Pont l‘eveque sūrio gamybos. Jerome ir Francoise vieninteliai, kurie sūrius gamina du kartus per dieną: iš rytinio ir vakarinio pieno, nemaišydami. Dar prieš porą metų į pieną nedėdavo raugo miltelių ir leisdavo pienui rūgti natūraliai. Dabar jau naudoja saugumo sumetimais.
Į klausimą, kokia yra rūsio temperatūra ir drėgmė, atsako, tokia, kokia natūraliai yra rūsyje, priklausomai nuo laikmečio. Dažnai vartoja žodį „feelingas“. Matomai, esame pas sūrininką, kurio venomis teka ne kraujas, o pienas: daugelį dalykų jis tiesiog jaučia. Rūsio grindinys yra žemė, uždengta smulkiais akmenukais: užtikrina geresnį drėgmės sugėrimą. Tačiau tokį grindinį labai sunku buvo suderinti su vietinės higienos tarnybomis.
Leido įeiti visiems į gamybos patalpas ir į rūsį. Žmonos tuo momentu nebuvo. Kitaip, sakė, buvusi nesutikusi. Vietos labai nedaug, tačiau viskas: patalpos, įrengimai, stalai sudėliota logiškai, griežtai pagal darbo procesų etapų seką.
Normandų veislės karvės ganomos didžiąja metų dalį natūraliose pievose. Šienaujama apie 4 kartus per metus; žolė nupjaunama dar jauna ir džiovinama specialiose patalpose specialios įrangos, todėl žolė nepraranda visos drėgmės, yra labai kvapni. Gyvuliai nešeriami silosu. Jerome‘o įsitikinimu, kad jei pašėrus gyvulį, tau smirda rankos, turėtumei liautis gaminti sūrį...
http://www.lemonde.fr/le-monde-2/article/2009/07/17/les-gardiens-du-pont-l-eveque_1220100_1004868.html
Popietė:
Benoit Charbonneau ūkis – sidro ir kitų obuolių produktų gamintojas
Produktai: sidras, Calvados‘as, Pommeau (Calvados‘o ir obuolių sulčių mišinys), kriaušių sidras Poire, sidro actas, obuolių sultys, uogienės (obuolių drebučiai; sidro drebučiai) ir kt.
7 ha obelų sodas: senovinis su ilgų ir aukštai išsidėsčiusių šakų obelimis, po kuriomis gali ganytis gyvuliai; šiuolaikinis – žemos šakos, didesnis derlius, lengvesnis surinkimas, ganyti gyvulių neįmanoma
10 obelų veislių: geram sidrui reikia trijų rūšių obuolių veislių: rūgštūs, saldūs, kartūs
Benoit sidras ir Calvados‘as turi AOC kilmės sertifikatus
Benoit įsitikinimu, ūkininkaudamas ir norėdamas parduoti savo produkciją, turi būti MATOMAS. Jo ūkis to pavyzdys: stendai, iškabos, etiketės, visą savaitę nuo ryto iki vakaro veikianti parduotuvė, kur gali rasti ne tik Benoit bei kitų šio krašto ūkininkų produktų. Taip pat jam svarbus žurnalistų dėmesys: su jo iniciatyva kelionės metu susitikome su dviejų krašto laikraščių atstovais.
Parduotuvėje pirmiausia peržiūrime filmą apie Benoit ūkį, vėliau keliaujame į rūsius, ragaujame dar į butelius nesupilstytą tiesiai iš bačkų negazuotą obuolių ir kriaušių sidrą, sausą ir saldų, lyginame, klausomės labai aiškios su schemomis Benoit paskaitos apie sidro/Calvados‘o/Pommeau/acto gamybą. Jaučiasi, kad Benoit pratęs priimti grupes. Iš kalbos viskas atrodo paprasta, tačiau Benoit bendražygis dalinasi, kad šis sidro natūralumas (Benoit nenaudoja mielių, leidžia sultims rūgti natūraliai) reikalauja didžiulio darbo, nuolatinio temperatūrų tikrinimo ir priežiūros.
Benoit sidru, Calvados‘u ir kitais gėrimais mėgaujamės kasvakar...
Benoit Charbonneau ūkis – sidro ir kitų obuolių produktų gamintojas
Produktai: sidras, Calvados‘as, Pommeau (Calvados‘o ir obuolių sulčių mišinys), kriaušių sidras Poire, sidro actas, obuolių sultys, uogienės (obuolių drebučiai; sidro drebučiai) ir kt.
7 ha obelų sodas: senovinis su ilgų ir aukštai išsidėsčiusių šakų obelimis, po kuriomis gali ganytis gyvuliai; šiuolaikinis – žemos šakos, didesnis derlius, lengvesnis surinkimas, ganyti gyvulių neįmanoma
10 obelų veislių: geram sidrui reikia trijų rūšių obuolių veislių: rūgštūs, saldūs, kartūs
Benoit sidras ir Calvados‘as turi AOC kilmės sertifikatus
Benoit įsitikinimu, ūkininkaudamas ir norėdamas parduoti savo produkciją, turi būti MATOMAS. Jo ūkis to pavyzdys: stendai, iškabos, etiketės, visą savaitę nuo ryto iki vakaro veikianti parduotuvė, kur gali rasti ne tik Benoit bei kitų šio krašto ūkininkų produktų. Taip pat jam svarbus žurnalistų dėmesys: su jo iniciatyva kelionės metu susitikome su dviejų krašto laikraščių atstovais.
Parduotuvėje pirmiausia peržiūrime filmą apie Benoit ūkį, vėliau keliaujame į rūsius, ragaujame dar į butelius nesupilstytą tiesiai iš bačkų negazuotą obuolių ir kriaušių sidrą, sausą ir saldų, lyginame, klausomės labai aiškios su schemomis Benoit paskaitos apie sidro/Calvados‘o/Pommeau/acto gamybą. Jaučiasi, kad Benoit pratęs priimti grupes. Iš kalbos viskas atrodo paprasta, tačiau Benoit bendražygis dalinasi, kad šis sidro natūralumas (Benoit nenaudoja mielių, leidžia sultims rūgti natūraliai) reikalauja didžiulio darbo, nuolatinio temperatūrų tikrinimo ir priežiūros.
Benoit sidru, Calvados‘u ir kitais gėrimais mėgaujamės kasvakar...