Ketvirtoji ferma. La ferme des Bacholles. Ožkų 30, karvių 10. Jauna šeima. Statybos, investicijų ir vilčių, tikintis gerų laikų, metas. Bet jau dabar veiduose matosi nuovargis ir to pasėkoje savotiškas atgrasumas. Sūrininkė visai nenori mūsų niekur įsileisti, bet Andre “laužia” ledus ir įsiveržia į sūrinę. O ledas pasirodo buvo tvirtas. Po valandėlės praleistos sūrinėje Andre mums pakuždėjo, kad jauna šeima niekaip nesusitvarko su sanitariniais dalykais, tad kalbėti apie sūrio kokybės valdymą buvo beviltiška. O sūrininkų ambicijos didelės: per metus padvigubinti pieno kiekį ir viską perdirbti į sūrius. Atrodo ir bankas, davęs kreditą, to siekia. Nenorėčiau grįžti į šią fermą, bijočiau rasti didelę katastrofą. Išvada: jei veide nuolat nuovargis, tai jau turi problemų ir pagal nerašytą Merfio dėsnį turėtum sulaukti dar didesnių. Ar gali ką nors pakeisti? Kaip suderinti lūkesčius ir galimybes?
Kokie santykiai tarp ETS Coquard ir smulkių ar vidutinių sūrininkų?
Vienu žodžiu? Profesionalūs.
Andre su savo komanda atrenka, o kartais ir sukuria, reikalingą įrangą, raugus, fermentus ir siūlo sūrininkams sprendimus:
- kaip optimizuoti rankų darbą;
- kaip pasiekti norimą produkto kokybę;
- kaip palaikyti reikiamą higieną, produktų saugumą.
Abipusiai naudingi sprendimai galimi tik tada, kai puikiai žinomos įvairių sūrių technologijos, kai įvertinamas sūrininko pasirengimas siekti vienų ar kitų tikslų, kai nuolat jaučiama situacija tobulėjant tiek įrangai, tiek mikrobiologijos produktams. Sunku pavadinti ETS Coquard profesionaliais komersantais, bet reikia pripažinti, jog jie profesionalūs technologai. Tai atitinka smulkių ir vidutinių sūrininkų lūkesčius, todėl įmonė egzistuoja daugiau kaip 20 metų.
Grįžtant į Lyon Andre pasiūlo šiuolaikinėje alinėje išgerti aperityvo, t.y. alaus. “Hig-Tech” aplinka, muzikos garsai užgožia bet kokį pokalbį, bet po antrosios stiklinės viskas susitvarko. Pasirodo muzika nemaišo bendravimui, o “fritkės” labai labai tinka prie alaus.
Diena perpildyta įspūdžių, vakare vėl sūrių asorti, atskiesta šlakeliu nefiltruoto ir nepasterizuoto sidro ir vėl viskas puiku. Prieš akis dar dvi dienos gurmaniškų atostogų.