SŪRININKŲ NAMAi
SŪRIO KULTŪROS ŽIDINYS
  • Naujienos
  • Sūrių ir kt. produktų lauknešėliai
    • Keliaujantis / nokstantis lauknešėlis „Ožkų Banda“
    • Lauknešėlis verslui / šventei visoje Lietuvoje!
  • Piemens dienoraštis
  • Mūsų sūriai
    • Sūrininkų Rasos ir Valdo sodyba „Paskui saulę ir ožkas“
    • Ginta ir Juozas Novikevičiai – Kijutiškių k., Varėnos r.
    • Lilija ir Stasys Rizgeliai – Paežerėlių k., Trakų r.
  • Reportažai / metraštis
    • Sūrio metraštis >
      • Sūrio istorija
      • Sūris mene
      • Sūrių įvairovė
      • Metraštininkai
  • Sūrininko amatas
    • Sūrininkystės mokykla >
      • 2017 pavasaris
      • 2018 ruduo
    • Straipsniai ir mokymų medžiaga >
      • Sūrių receptai
      • Įvykę mokymai
      • Straipsniai
    • Naudingos nuorodos ir literatūra
  • Trijų ežerų HUB

BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. TREČIA DALIS. TĘSINYS

29/3/2016

0 Comments

 
​         Trečioji ferma. Karvių ūkis ir vėlgi apie 70. Dar pojaunis ūkininkas iš tėvų perėmęs karvių ūkį suprato, kad vienas nepajėgs vežti tos “galeros”, tad susiradęs dar porą bendraamžių ir pasiūlęs tapti bendrasavininkais, pluša iš peties. Tona ir daugiau pieno, viskas perdirbama į rūgštinius sūrelius ir jogurtą. Tačiau pusę savaitinio pieno vis tik tenka parduoti, nes neužtenka laiko viską perdirbti ir parduoti, o samdant papildomus žmones mokestinės sąnaudos labai didelės. Mums, perdirbantiems vos 150 litrų pieno, sunku suvokti kaip tvarkytis su visa tona? Bet apžiūrint vietoje neatrodo, kad viskas sudėtinga, tik nežmoniškai daug visokių formelių, kubelių ir ratelių. Robotizuoti neišeina, bet optimizuoti darbą įmanoma. Kadangi sūrininkas dar jaunas, tai diskutuojant kalba labai pasitikinčiu tonu, o A. Coquard, nors turintis labai daug patyrimo, vos sugeba įterpti vieną kitą žodį. Vizitas trumpas, bet turiningas. Išvados: ne šventieji puodus lipdo, galima ir toną pieno perdirbti į rūgštinius (ir labai rentabilius) sūrelius. Sūrinėje turi būti daug ploto, gera šaldymo įranga (nepainioti su nokinimo..) ir automatizuotas formelių ir taros plovimas. Dar mažas klausimėlis - kurgi visa tai parduoti? Ta pačia proga prisimenu rudeniop Lietuvoje apsilankiusį F.Gobin: prieš pradėdami projektuoti sūrinę turite žinoti kokius sūrius gaminsite ir kokį pieno kiekį perdirbsite. Nelengva atsakyti, gal dėl to ir sūrinės nestatome....
         Ketvirtoji ferma. La ferme des Bacholles. Ožkų 30, karvių 10. Jauna šeima. Statybos, investicijų ir vilčių, tikintis gerų laikų, metas. Bet jau dabar veiduose matosi nuovargis ir to pasėkoje savotiškas atgrasumas. Sūrininkė visai nenori mūsų niekur įsileisti, bet Andre “laužia” ledus ir įsiveržia į sūrinę. O ledas pasirodo buvo tvirtas. Po valandėlės praleistos sūrinėje Andre mums pakuždėjo, kad jauna šeima niekaip nesusitvarko su sanitariniais dalykais, tad kalbėti apie sūrio kokybės valdymą buvo beviltiška. O sūrininkų ambicijos didelės: per metus padvigubinti pieno kiekį ir viską perdirbti į sūrius. Atrodo ir bankas, davęs kreditą, to siekia. Nenorėčiau grįžti į šią fermą, bijočiau rasti didelę katastrofą. Išvada: jei veide nuolat nuovargis, tai jau turi problemų ir pagal nerašytą Merfio dėsnį turėtum sulaukti dar didesnių. Ar gali ką nors pakeisti? Kaip suderinti lūkesčius ir galimybes?
Kokie santykiai tarp ETS Coquard ir smulkių  ar vidutinių sūrininkų?
Vienu žodžiu? Profesionalūs.
Andre su savo komanda atrenka, o kartais ir sukuria, reikalingą įrangą, raugus,  fermentus ir siūlo sūrininkams sprendimus:
  • kaip optimizuoti rankų darbą;
  • kaip pasiekti norimą produkto kokybę;
  • kaip palaikyti reikiamą higieną, produktų saugumą.
         Pasitikėjimas, kad siūlomi sprendimai atneš abipusę naudą, privalomas. Gal todėl ETS Coquard nenoriai dalyvauja konkursuose, kai reikia pateikti sukomplektuotą įrangą už mažiausią kainą.
         Abipusiai naudingi sprendimai galimi tik tada, kai puikiai žinomos įvairių sūrių technologijos, kai įvertinamas sūrininko pasirengimas siekti vienų ar kitų tikslų, kai nuolat jaučiama situacija tobulėjant tiek įrangai, tiek mikrobiologijos produktams. Sunku pavadinti ETS Coquard profesionaliais komersantais, bet reikia pripažinti, jog jie profesionalūs technologai. Tai atitinka smulkių ir vidutinių sūrininkų lūkesčius, todėl įmonė egzistuoja daugiau kaip 20 metų. 
Grįžtant į Lyon Andre pasiūlo šiuolaikinėje alinėje išgerti aperityvo, t.y. alaus. “Hig-Tech” aplinka, muzikos garsai užgožia bet kokį pokalbį, bet po antrosios stiklinės viskas susitvarko. Pasirodo muzika nemaišo bendravimui,  o “fritkės” labai labai tinka prie alaus.
Diena perpildyta įspūdžių, vakare vėl sūrių asorti, atskiesta šlakeliu nefiltruoto ir nepasterizuoto sidro ir vėl viskas puiku. Prieš akis dar dvi dienos gurmaniškų atostogų. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Archyvai

    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    November 2019
    September 2019
    June 2019
    May 2019
    January 2019
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    June 2017
    February 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016

    Kategorijos

    All
    2007 Metų Vasara
    8.30 Val.
    Ar Sūrininkui Būtina Dėvėti Nudriskusią Sermėgą?
    BASTŪNAI SŪRININKAI ATRANDA ITALIJĄ
    Bastūnai Sūrininkai Atranda Italija. Monica - Mano Sesuo
    BASTŪNAI SŪRININKAI ATRANDA LATVIJĄ
    BASTŪNAI SŪRININKAI. DZŪKAMS IR RANKOVĖ - JŪRA
    ​BASTŪNAI SŪRININKAI IR VĖL PRANCŪZIJOJE. TERORIZMAS
    BASTŪNAI SŪRININKAI IR VĖL PRANCŪZIJOJE. THIBAUT
    ​BASTŪNAI SŪRININKAI IR VĖL PRANCŪZIJOJE. TOUR
    ​BASTŪNAI SŪRININKAI. ŠVENTASIS MAURAS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. AŠTUNTA DALIS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. DEVINTA DALIS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. DEVINTA DALIS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. I DIENA
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. II DIENA
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. II DIENA. TĘSINYS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. PENKTA DALIS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. ŠEŠTA DALIS.
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. TREČIA DALIS
    BASTŪNAI SŪRININKAI TYRINĖJA SŪRIŲ ŠALĮ. TREČIA DALIS. TĘSINYS
    BASTŪNAI SŪRININKAI. ŪKININKŲ MOKYKLA
    CECILE
    FREDERIC
    Ganykloje
    Iracionalumas Dargužiuose (ir Ne Tik)
    Išlydėtuvės į Ganyklas
    KALĖDINIAMS PASISKAITYMAMS SŪRININKŲ BASTŪNŲ ĮSPŪDŽIAI IR ATRADIMAI IŠ PRANCŪZIJOS. KETVIRTA DALIS. PATARTINA PRIEŠ SKAITANT UŽKĄSTI
    KITAIP PILVAS TIKRAI PRADĖS GURGTI
    KLIMATO KAITA IR PRAKAPAVIČIAUS DYDŽIO VAZEREAU
    OŽKŲ PIEMENS DIENORAŠTIS
    OŽKŲ PIEMENS DIENORAŠTIS. ANTRA DALIS
    Šamanizmo Evoliucija
    Šizofreniškas Laikmetis Belaukiant Pavasario

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.